”X-Men”-serien er efterhånden blevet svær at overskue. ”X-Men: Apocalypse” er den ottende film i serien (medmindre man tæller ”Deadpool” med – så er det den niende!) Filmen er desuden det tredje, og muligvis sidste, kapitel i den nye trilogi, der blev kickstartet af Matthew Vaughn i 2011 med ”X-Men: First Class”. Er det til at overskue? Nej? Det er heller ikke nemt… Men udmærket underholdning, det er ”X-Men: Apocalypse” da! ”X-Men: Apocalypse” foregår i 1983, hvor mutanten Apocalypse (Oscar Isaac) genopstår efter tusinde af år for at få menneskeheden til at tilbede hans race som guder. Apocalypse har eksisteret siden det antikke Egypten og er den første og mægtigste af alle mutanter. Ved at akkumulere kræfter fra andre mutanter er han blevet udødelig og nærmest uovervindelig, og hvis mennesket ikke underkaster sig, er der kun én udvej, udslettelse. X-Men-holdet, ledet af Professor X (James McAvoy) og Mystique (Jennifer Lawrence), må nu træne en gruppe af nye unge X-Men for at stoppe deres værste fjende hidtil. Samtidig vender den desillusionerede Magneto (Michael Fassbender) tilbage for endeligt at få mutanterne gjort til overherrer.
Med ”X-Men: Apocalypse” har Bryan Singer instrueret hele fire ”X-Men”-film. Han startede det hele på fornem vis med ”X-Men”, skruede en tand op for kvaliteten med ”X2”, holdt en pause på 11 år, vendte stærkt tilbage og slog benene væk under alle med ”X-Men: Days of Future Past” og skuffer nu en lille smule med ”X-Men: Apocalypse”… Ak ja, man kan ikke vinde hver gang. Dette er dog ikke en dårlig film – langt fra. Men det er den svageste film i den nye ”X-Men”-trilogi og efter rulleteksterne er kørt henover skærmen undrer man sig lidt over, hvorfor filmen egentlig ikke var bedre.
Filmen ser til tider fantastisk ud i HD, men andre gange fremstår baggrunden meget falsk og sådan skal det helst ikke være i 2016. Især ikke når man hedder ”X-Men: Apocalypse” og har kostet 178 millioner dollars at producere. Oscar Isaac er en fantastisk skuespiller, men Singer har desværre ikke givet ham meget at arbejde med. I dagslys ser karakteren ret fjollet ud, hvilket er en skam, for han er jo meget muligt den farligste skurk vores mutanthelte nogensinde har været oppe imod. Hans dialog består udelukkende af forskellige måder at sige ”jeg vil udslette hele verdenen” på, hvilket fremstår skræmmende de første par gange, men til sidst virker det bare en smule dumt. Jennifer Lawrence, en af vor tids mest elskede skuespillerinder, har tilsyneladende også tjekket ud for længst. Hun gav mig konstant indtrykket af, at hun slet ikke havde lyst til at være der.
Med det sagt… Jeg begyndte at se filmen i går efter midnat velvidende at jeg skulle tidligt op dagen efter. Det var derfor planen at jeg blot ville se halvdelen, men sådan endte det ikke. Jeg blev siddende indtil filmen var færdig. ”X-Men: Apocalypse” er underholdende som bare pokker! Der er fart over feltet fra start til slut og de 140 minutter som filmen varer forsvinder hamrende hurtigt. Jovist, man ryster lidt på hovedet hist og her, men når filmen er god, er den virkelig god. Fassbender er simpelthen så forrygende som Magneto, at man nærmest holder vejret hver gang han er på. Quicksilver har endnu engang en forrygende scene, som man har lyst til at genafspille så snart den er færdig. Wolverine dukker op i tredje akt og han formår ligeså (som altid), at slå benene væk under én. ”X-Men: Apocalypse” burde have været en tand bedre, men formår stadig at underholde og den er stadig langt bedre end ”X-Men 3”, ”X-Men Origins: Wolverine” og ”The Wolverine”.
Billede og lyd
Billedformatet er præsenteret i 16:9 Widescreen HD 1080p. ”X-Men: Apocalypse” ser formidabel ud i HD. Gennem hele filmen har billedet en god dybde med en klar afstand mellem elementerne bag-, mellem- og forgrunden. Billedsiden er knivskarp hele vejen igennem, detaljerigdommen er konstant enorm og de forskellige nuancer gengives perfekt. Kontrasten er solid og der opstår hverken snavs eller edge-enchancement.
Lydformatet er præsenteret i DTS-HD-MA 7.1. Lydsporet er ligeså fejlfrit og de fremragende lydeffekter får ofte gulvet til at vibrere. Panoreringerne fungerer fortrinligt, og hverken filmens musik eller skuespillerne replikker overdøves.
Ekstramateriale
Blu-ray-udgivelsen af ”X-Men: Apocalypse” indeholder en god sjat velproduceret ekstramateriale. Disken byder på dokumentaren ”X-Men: Apocalypse Unarthed”, som giver et godt indblik i skabelsen af filmen. Derudover er der en række slettede scener, gag reels, galleri samt et kommentarspor med Bryan Singer og Simon Kinberg.
Konklusion
Er du fan af ”X-Men”-serien er der vidst ingen vej udenom. ”X-Men: Apocalypse” skal ses! Filmen ser og lyder fantastisk på Blu-ray og disken indeholder et væld af velproduceret ekstramateriale. Dette er altså en glimrende udgivelse af en udmærket film. ”X-Men: Apocalypse” er toptrimmet underholdning, så længe der ikke tænkes for meget undervejs eller bagefter.