X-files sæson 10

Da jeg var 14-15 var X-files noget man snakkede om i frikvarteret, noget man samledes om, muligvis fordi jeg ikke turde se dem alene, det var med andre ord for mig og mine venner hvad Beverly Hills 90210 var for pigerne. X-files der oprindeligt kørte fra 1993-2003, var en lille revolution inden for TV, der udfordrede grænserne mellem det overnaturlige og videnskaben, specielt i de første 5-6 sæsoner var det seernes indgang til en fantastisk verden af nagende konspirationsteorier, mystiske begivenheder og overnaturlige hændelser, i en tid før internettet blev hver mands eje.

xfiles4

Nu er Mulder og Scully så tilbage i en 10. sæson hele 12 år efter det seneste afsnit løb over skærmen, og lad mig sige det med det samme, gensynet er en blandet fornøjelse.

Det starter ellers lovende, i første afsnit er der en fantastisk forklaring på hvem der er hvem, hvordan X-Files begyndte, samt en række af seriens vigtigste begivenheder og ikoniske øjeblikke. Vi får det serveret i en lækker intro kommenteret af Fox Mulder (David Duchovny), der er klip fra alle de gamle episoder blandet med nye dokumentariske klip og rigtige politikere. Det er en stærk indledning der får gamle fans til at blive nostalgiske og samtidig er det en fin måde at få nye seere med på vognen.

xfiles2

Hele 1. episode er skarp, men det er også skrevet og instrueret af Chris Carter der er seriens oprindelige skaber. Vi er med et trylleslag tilbage til X-files storhedstid i midt 90’erne, kemien mellem David Duchovny og Gillian Anderson er fantastisk og plottet er fængende med en konspirationsteori der trækker tråde op på det højeste niveau i magtens korridorer. Vi får en gensyn med ’The cigarette smoking man’ og det hele tegner egentligt rigtig godt. Desværre taber serien pusten allerede i 2. afsnit, der er en lidt ligegyldig historie om en amoralsk videnskabsmand, hvis eksperimenter komme ud af kontrol, og i episode 3. “Mulder and Scully Meet the Were-Monster” taber de det hele på gulvet i en komisk men meget malplaceret historie hvor en række makabre mord viser sig at være begået af et ware-monster, halvt mand halvt firben!! ”monsteret” der af natur bare er firben, er blevet bidt af et menneske og har derfor nogle forvandlings ture, meningen og de filosofiske overvejelser der er på spil er sådan set okay, men det er bare så tåkrummende udført at jeg var klar til at droppe serien.

THE X-FILES: L-R: The Were-monster and David Duchovny in the "Mulder & Scully Meet the Were-monster" episode of THE X-FILES airing Monday, Feb. 1 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX. ©2016 Fox Broadcasting Co. Cr: Ed Araquel/FOX

Jeg holdt dog ud, serien er kun seks episoder lang, og i de resterende afsnit løfter niveauet sig lidt igen, dog uden at nå spændingen og intensiteten fra det første afsnit. Sæsonen som helhed er lidt skuffende og kan kun anbefales til seriens langvarige fans, er du ny til X-files er sæson 1-9 ude på blu ray, og det holder (i hvert fald de første 5-6 sæsoner).

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden