Wonder Woman

Der har været modvind for det andet store tegneserie-kompagni, DC, som længe har stået i skyggen for den store, Disney-ejede overherre, Marvel. Dog med sit bedste kort i hånden, Batman, der flere gange har flyttet grænser for tegneseriens filmatisering og trukket lange køer foran biograferne, men i andre henseender har DCs film svinget gevaldigt, fra Zack Snyders kontroversielle behandling af Superman til katastrofefilmen Suicide Squad. Der brænder en flammende gejst for at samle DCs repertoire til en konkurrent mod Marvels Avengers, i form af Justice League. Indtil videre har det været en lang, svær fødsel for holdet, men når mændene fejler må der kvinder til fronten…

Wonder Woman, alias Diana, fik en kort optræden i den stærkt problematiske Zack Snyder film, Batman vs. Superman. Året er 2017, stærke kvinderoller står i stigende grad frem og overtager mandens manglende handlekraft. Rei svinger lyssværdet i Star Wars og Thor er blevet en kvinde i Marvels tegneserier, mens Hollywoods kvinder kæmper mod Weinsteins sexchikane og unfair lønforhold. Det er et oplagt tidspunkt i filmhistorien at Wonder Woman får sin egen filmplakat og bryder forventningens lænker af kvinder som et sidekick i en action-franchise. Og lige for at understrege intentionerne har Patty Jenkins (Monster, The Killing) været instruktør på Wonder Woman.

Det er det relativt ukendte ansigt Gal Gadot som har iført sig Wonder Womans gyldne støvler, og det er virkelig et godt valg for filmens tone. Gadot mestrer en fin balance mellem gudindens nysgerrighed, kvindelig elegance, heroisk kampgejst og en naivitet over for menneskets verden. Først som amazon-krigerinde mellem to søstre, formet i ler af Zeus og beskytter mod krigsguden Ares, indtil der går hul hemmeligheden omkring amazonernes ø og tyske soldater fra første verdenskrig lander på stranden i hælene på en engelsk spion. Uskylden er brudt, Diana vil bringe retfærdighed til menneskets verden og stoppe mændenes selvdestruktive opførsel som hun mener Ares er årsag til. Find kilden og måske kan krigen stoppes.

Der er mange gode intentioner i Wonder Woman og mange indsigter som man først får glæde af hvis man engagerer sig i filmens ideologi omkring gudinden. Mange detaljer i opbygningen af filmens univers og en malerisk stemning gennemtrænger lyssætningen. Måske også en film man får meget mere ud af, hvis man genbesøger den. Desværre gnaver logikkens sprækker i mig som en hullet strømpe der kravler ind mellem tæerne. Der er ikke helt styr på hvad Diana kan og ikke kan eller ikke gør medmindre situationen lige passer til det. Nogle gange er hun uendelig stærk og nærmest flyvende. Andre gange knyttet til tyngdekraften og kan kun løbe. Trods det gyldne skørt havde det klædt hende, hvis mændene bag skrivemaskinerne lige havde fået styr på regelsættene.

Uden ligefrem at være et monumentalt mesterværk, så har Wonder Woman pustet liv i optimisten for DCs filmprojekt, og der er allerede annonceret en selvstændig fortsættelse ud over hendes position i den kommende Justice League. Wonder Woman vakler lidt mellem en momentvis ulogisk historie, mindeværdige karakterer og en strålende, atmosfærisk billedside. Ikke nødvendigvis en superheltefilm som blæser os bagover, men alligevel en man har lyst til at vende tilbage til. Det må være den gyldne pisk som trækker mig tilbage.

Ekstramateriale:

Der er en stor mængde ekstramateriale til blu-ray udgivelsen af Wonder Woman. En del i den sædvanlige selvpromoverende tone, men også mange beskrivelser fra tegneseriens univers og ideologierne omkring Wonder Woman. Hvis man investerer lidt tid i det, kan man måske ligefrem værdsætte filmen endnu mere.

 

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden