Viggo Mortensen & Ghita Nørby rejser rundt og præsentere deres nye film JAUJA

Viggo Mortensen & Ghita Nørby vil personligt rejse rundt og præsentere deres nye film JAUJA [How-ha] til særligt udvalgte små byer. Gallapremieren kommer til at foregå i charmerende Dragør d. 6 maj, hvor JAUJA også vises den efterfølgende uge. Dernæst går turen videre til Korsør, Faxe, Kerteminde, Ry, Kolding, Samsø, Gudhjem, Hvalsø, Århus m. fl. Filmen er indspillet ved Faxe og i Patagonien i Argentina og går lige nu sin sejrsgang verden over.

Danmarks største filmstjerner Viggo Mortensen & Ghita Nørby drager på tour i maj sammen med den danske producent Helle Ulsteen, Kamoli Films m.fl. Publikum vil få mulighed for at deltage i dette helt exceptionelle arrangement.
Viggo Mortensen spiller hovedrollen i denne prisvindende dansk-argentinske JAUJA, som bla. er produceret af danske Kamoli Films og Viggo Mortensens Perceval Pictures m.fl.. Viggo Mortensen har også komponeret filmens musik. Nok så interessant er det også første gang, vi kan opleve Viggo Mortensen i en dansk hovedrolle som Kaptajn Dinesen, hvor han taler på dansk og spiller sammen med kendte danske skuespillere. Derudover taler han også spansk i filmen med dansk accent – inspireret af sin danske far.

”Jeg er glad for at have fået et meget stort ønske opfyldt, nemlig at spille på dansk i en dansk film og med Ghita Nørby – både min gamle far og jeg er store fans af Ghita. Og jeg glæder mig til at komme til de fine små byer på vores Danmarks tour og nu endelig kunne vise filmen til det danske publikum.” fortæller Viggo Mortensen.”

Jauja har vundet en række fornemme priser, herunder de internationale filmkritikers Fipresci pris på Cannes Filmfestival og filmen er udtaget til verdens førende filmfestivaler og solgt til mange lande. JAUJA vises i biografer verden over fra Buenos Aires, Mexico, Spanien, New York & Los Angeles, Italien, London & UK, Frankrig – og nu får en lille håndfuld udvalgte byer i Danmark lejlighed til at opleve den sammen med filmens store stjerner. Byerne er nøje udvalgt af Viggo Mortensen og Helle Ulsteen selv. Og de har besluttet at åbne med filmen i de små byer rundt i det danske land, fremfor at starte i København – som man plejer. Filmen er blevet mødt med overvældende flotte anmelderroser fra toneangivende medier som New York Times, The New Yorker og Variety.

Filmen foregår i 1882, på en udpost i Patagonien, hvor det argentinske militær er i færd med at udrydde og slagte det indfødte folk, så europæiske nybyggere kan overtage landet. Den danske kaptajn Gunnar Dinesen – mesterligt spillet af Viggo Mortensen – udstationeres fra Sydsjælland til det vilde La Pampa med sin 15-årige datter, Ingeborg (spillet af det nye stjerneskud Viilbjørk Malling Agger). Den unge datter bliver på alle måder bemærket af soldaterne. Og kaptajnen vogter om Ingeborgs uskyld i en verden, der er langt væk fra alt det kendte danske. Ingeborg forelsker sig i den unge soldat Corso og en nat stikker de sammen af fra lejren for at forsvinde ud i den utæmmede, endeløse ørken. Desperat drager Kaptajn Dinesen ud i dette højst uforudsigelige landskab, hvor en fjern mumlen fra d?en deserterede militærmand Zuluaga eller problemer med de indfødte ´kokoshoveder’ forstærker den allestedsværende simrende paranoia i kaptajnens ensomme søgen efter sin eneste datter. Alle spor af civilisation opløses gradvist omkring ham i rejsen imod den uvisse eksistens, og da han finder frem til en hemmelig kilde og møder en dame i en hule (forrygende spillet af Ghita Nørby), vendes der for alvor op og ned – i en mer end overraskende slutning.

Dette er en genial præstation fra Viggo Mortensen, da han tilfører Dinesen kompleksitet, personlighed, ja selv en underfundig dansk humor.
“Jauja er nok den mest anmelderroste film, jeg har været med i – selv i sammenligning med Ringenes Herre og Cronenbergs film, History of Violence og Eastern Promises. Det er på alle måder en sjov overraskelse.” fortæller Viggo Mortensen.

De forskellige biografer åbner løbende for det ekslusive billetsalg og Gudhjem var først ude og meldte udsolgt på 5 minutter. Det er ikke et VIP arrangement men for det danske publikum, så alle billetter sættes til salg efter først til mølle princippet. Biograferne er forberedt på, at der vil blive kamp om de få billetter. ”Jauja” spiller mionimum i den efterfølgende uge i de særlige biografer. Og i flere dankse biografer efterfølgende, herunder Ringsted.

“Viggo Mortensen og jeg sad på en helt almindelig amerikansk Diner tæt på Times Square i New York efteråret sidste år – og kom på ideen om ’the Jauja Magical Mystery Tour’ i forbindelse med at filmen blev vist på New York Film Festival, hvir vi var inviteret til Richard Gere Dinner og alskens glamourøse arrangementer. Vi blev enige om, at det ville være allersjovest selv at tage vores film under armen og rejse rundt på besøg til små fine byer i Danevang – fremfor at gøre som man plejer – og køre det store Galla i Imperial og København. Det er hovedstaden blevet meget overrasket over. Og nu er vores ’ Tour’ blevet til virkelighed. Vi glæder os til at vise den her når bøgen er sprunget ud – især da vi jo har rejst verden rundt med den siden Cannes sidste år med udsolgte sale mange steder! ” fortæller den danske producer Helle Ulsteen, fra Kamoli Films i Taarbæk, som er gået i partnerskab med Viggo Mortensens Perceval Pictures i distributionen af filmen i DK.

Viggo Mortensen er den eneste dansker, der er blevet nomineret til en Oscar for bedste hovedrolle, og mange husker ham naturligvis især for sin rolle som Aragorn i Ringenes Herre. Og i februar modtag han en æresbodil for sin lange fornemme karriere og hans altid store danske engagement fra de danske filmkritikere i København.

JAUJA er ikke en helt almindelig film og titlen kan være svær at udtale. Viggo Mortensen hjælper gerne lidt på vej:
”Som dansker er det svært at udtale det spanske J. Men det er ligeså rigtigt at udtale det med H istedet, så det bliver til Hauha (ligesom uha-uha…ha, ha) eller How-Ha. Vi håber at rigtig mange vil få lyst til at se filmen.” griner Viggo Mortensen.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden