Åh, den iboende danske sjæl føles ekstra stærk når vi ser vores egne klenodier i amerikansk film. Fra Mads Mikkelsen i Rogue One til Nikolaj Coster Waldau i Game of Thrones. Eller en overdrevet eksponeret Carlsberg lastbil i Spider-Man. Det sælger danskheden i den internationale kontekst. Og på samme måde med Dreamworks Trolls, som referer til trolde-dukken opfundet af Thomas Dam i 1959, og som er stærkt repræsenteret i Københavns turist-butikker. Den slags kilder lidt i nationalismen. Desværre så er det kun den nationale reference som gør Trolls interessant (for en dansker), for alt andet er en kedelig, skematisk metervare, der forlængst er glemt inden næste Dreamworks udgivelse.
Det smager uhyrligt meget af Fragglerne. Sangglade, kulørte og evigt optimistiske trolde lever i fangenskab hos store, usmagelig Gorger. Gorgerne tror at den eneste måde de kan føle lykke på, er at spise troldene, og en særlig kynisk kok hos Gorgerne har specialiseret sig i en delikat trolde-fondue for at fejre ædegildet. Men de små trolde undslipper, Gorgerne bliver evigt nedtrykte og den onde kok begiver sig ud på trolde-safari. En rimelig maskinskrevet historie med en forudsigeligt mål om forsoning, akkompagneret af nutidens populærmusik.
Trolls er en ret kedelig historie serveret som et kulørt børnedisco. Dreamworks har smidt danske troldedukker og Justin Timberlakes “Can’t stop this feeling” på skrivebordet som kommercielt trækplaster, og derefter tapet det sammen med venstre hånd i en uengagerede historie. Humoren mangler simpelthen originalitet og alt føles umådeligt banalt. Med søde troldeøjne og smil med overbid henvender Trolls sig snævert til den yngre 7-8 år aldersgruppe, mens større børn og stakkels forældre ikke har meget at indkassere. Trolls er kulør, overfladisk sukkersødme som en slush-ice og nogenlunde lige så nærende. Nemt at servere for mindreårige, men de kommer ikke tilbage efter mere.
Ekstramateriale:
Blu-ray udgivelsen har vanen tro en del ekstramateriale henvendt de yngste, men glemmer igen at forsyne det med et dansk lydspor. Kun på engelsk med danske tekster. Der er en introduktion til troldenes by og dens musikalske beboere. En beskrivelse af filmens stop-motion sekvens. Indslag om filmens visuelle produktion. Ekstra film om troldenes underjordiske bunker. Slettede scener, præsenteret af instruktørerne. Reklamer og trailere for Trolls. Og sidst selvpromoverende musikindslag fra Dreamworks tidligere film.