Danny Boyle er en af de få instruktører som tør arbejde med stort set alle genrer. ”28 dage senere” var en gruopvækkende gyserfilm, ”Millions” var en charmerende familiefilm, ”Sunshine” var en udfordrende science-fiction-film, ”Slumdog Millionaire” var et bevægende drama og ”Steve Jobs” var en imponerende fortalt biografi af Jobs liv. Boyle arbejder sjældent med de samme genrer mere end én gang. Derfor er det overraskende at vi i dag har ”T2 Trainspotting”, en efterfølger til Boyles ikoniske ”Trainspotting” fra 1996. Nu, 21 år senere, vender hele banden tilbage – både foran og bag kameraet – for at give et indblik i de fire narkovrags liv.
I ”T2 Trainspotting” vender Mark Renton (Ewan McGregor) tilbage til Edinburgh efter at have tilbragt de sidste 20 år i Amsterdam, som han stak af til, da han stjal 20.000 pund fra sine venner. Hjemme venter Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) og Begbie (Robert Carlyle), der alle er optagede af deres egne problemer med tilværelsen. Men den fængslede Begbie har ikke glemt Rentons bedrag, og er opsat på at få sin længeventede hævn.
”T2 Trainspotting” er nostalgi når det er bedst. Selv filmens titel som er en tydelig reference til ”Terminator 2: Dommedag” (også kaldet T2), er nostalgisk og lugter langt væk af 1990’erne. Men det er især filmens indhold som vækker gode minder. ”T2 Trainspotting” er spækket til randen med referencer til forgængeren og Boyle benytter sig af den samme socialrealisme, pulserende musik og ekspressive billedside som han også gjorde det i 1996. Dette er noget som gør sig kendende i samtlige af Boyles film. På trods af at han arbejder med mange forskellige genrer, så benytter han sig ofte af intense soundtracks og farverige billeder. Boyle har allerede perfektioneret sammenfletningen af billede og lyd og ”T2 Trainspotting” er blot endnu et bevis på, at han er en af de dygtigste nulevende instruktører.
Man kan argumentere for at ”Trainspotting” fra 1996 ikke ligefrem skreg efter en efterfølger og ”T2 Trainspotting” har da også fået kritik for at være overflødig. Men når en film er så hamrende underholdende og lækker at se på, så synes jeg i den grad, at den har ret til at eksistere. Det føles skønt endnu engang at få lov til at overvære disse karakterers færden. Filmen er fortalt med overskud og byder på en fantastisk billed- og lydside, som gør hele pakken uhyre appetitvækkende. Det er desuden tydeligt at se, at skuespillerne nyder at vende tilbage i deres roller og deres charmerende samspil slår gnister. Jeg ville personligt ikke have noget imod en ”Trainspotting 3” i år 2037.
Billede og lyd
Billedformatet er præsenteret i HD Widescreen 1080p. Blu-ray-udgivelsen af ”T2 Trainspotting” byder på et fantastisk transfer. Farverne er klare og naturlige og der er ikke skyggen af støv eller andre digitale forstyrrelser.
Lydformatet er præsenteret i 5.1 DTS-HD Master Audio. Der er intet at påpege ved siden. Både lyden og musikken kommer klokkeklart igennem.
Ekstramateriale
Blu-ray-udgivelsen af ”T2 Trainspotting” byder på en flot og velproduceret dokumentar ved navn “20 years in the Making: A Conversation with Danny Boyle and the Cast ”, som giver et godt indblik i skabelsen af filmen. Derudover indeholder disken også et par slettede scener samt et kommentarspor med Danny Boyle og John Hodge.
Konklusion
”T2 Trainspotting” er en film som ingen troede vi havde brug for, men Boyle og resten af banden har hermed bevist at vi tog fejl. Dette er i den grad en opvisning i filmhåndværk. ”T2 Trainspotting” ser og lyder fantastisk på Blu-ray og disken indeholder også noget velproduceret ekstramateriale.