Super 8

Hvis J. J. Abrams var Spielbergs praktikant, så ville ”Super 8” være instruktørens endegyldige eksamensprojekt. For ”Super 8” er … en klassisk Spielberg film.

Spielberg smedede støbeformen til de film, som 80’er generationen i dag mindes med nostalgisk varme og VHS bånd. ”E.T.” og ”The Goonies”. Kameraet er i børnehøjde, forældrene er plagede indvendigt, skumle autoriteter med lommelygter ligger på lur i mørket og et farligt eventyr venter forude. Historierne negligerer ikke rammernes alvor. Dødens tragedier er nærværende. Sammenholdet blandt børnene bliver sat på en prøve, men når presset udefra er stort, udvikler gruppen en kampgejst der kan modstå den amerikanske hær. Ingen joke. Idealerne passer til Spielbergs karakteristiske 80’er film. Og til ”Super 8”, åbenlyst dirigeret efter Spielbergs Big Book of Movie Secrets.

Med et sentimentalt sug er vi transporteret mentalt tilbage til nostalgiens hjernecentrum. En gruppe børn i 80’ernes amerikanske forstad laver hjemmegjorte zombie-film, men en sen aften bliver optagelserne afbrudt af et ualmindeligt eksplosivt toguheld. En hvid pick-up truck afsporer toget, noget stort og levende slipper ud fra en af togvognene og militæret er ved katastrofeområdet – lidt for hurtigt. Gradvist sker der mystiske ting i byen: Hunde forsvinder, strømsvigt huserer, militæret er hemmelighedsfulde og børnene har efterlad deres spor på gerningsstedet.

Afmystificering af mystikken er den store gral som holder publikum spændt fast til sædet. Hvad er sluppet løs? Hvad er hemmeligheden fra togvognen? Men genrens menneskelige substans er bevaret, for hele postyret handler også om, at fordrive de indre spøgelser som karaktererne slæbte rundt på – lang tid før toguheldet. ”Super 8” udviser enorm tillid til sine unge skuespillere.

Er det en falliterklæring fra filmverdenen? Måtte J.J. Abrams ringe til Spielberg og genoplive fortidens fryd, fordi nutidens ensporede filmproduktioner ikke evner at røre os på samme måde? Jovist. ”Super 8” er en temmelig kalkuleret film, skabt til nostalgisk sentimentalitet i biografen – eller hjemmebiografen. Man kan sagtens tillade sig at være skeptisk – men paraderne falder til jorden. Abrams’ projekt er simpelthen så hamrende godt eksekveret, og han rammer nøjagtigt de tangenter der skaber sindsstemningen af ”kan du huske dengang…”. Det er ikke blot historien, karaktererne, effekterne eller miljøet som gør udfaldet. Det er den visionære helhed, hvor alle elementerne bidrager og samarbejder indbyrdes. Barndommens filmglæde lever i ”Super 8”.

Billede & Lyd:
Format: 2.40:1
Lyd: 7.1 Dolby True HD (engelsk)
Sprog: Engelsk, italiensk, tysk, fransk, spansk
Tekster: Engelsk, dansk, norsk, svensk, finsk, fransk, tysk, hollandsk, italiensk, spansk

Ekstramateriale:
Kommentarspor med J.J. Abrams, Bryan Burk og Larry Fong.
Otte featurettes om filmens tilblivelse.
Deconstructing the Train Crash: Om en scenes tilblivelse i detaljer.
Slettede scener
DVD kopi af filmen

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden