Spider-Man Homecoming

År 2017 slog rekord med tre Marvel-film i biografen – et niveau som selskabet fortsætter med i 2018 når Avengers, Black Panther og Ant-Man skal optræde i nye forestillinger. Spider-Man fik blev teaset i Civil War, som superheltenes unge og uerfarne underdog – en smart lille opvarmning som gør fans varme i kroppen, for ‘let’s face it’: Spider-Man er måske den Marvel-helt med størst appeal. Hans entré i sin egen film handler ikke kun om Peter Parkers egen kamp mod ungdommens knudepunkter, men også om kampen bag filmindustriens facader. Før Marvel etablerede en egenproduktion, udliciterede de superheltene til andre filmselskaber, og her greb Sony Pictures fat i edderkoppens spind. Men, efter nye forhandlinger (og Sonys fejlslagne forsøg på at aktualisere Spider-Man), indgik Sony og Marvel et samarbejde der indskrev Parker i det store Avengers-univers.

Den stigende mængde af Marvel-film vil efterhånden også skille godt fra skidt, hvor de bedste huskes for at være mere end umiddelbar. Spider-Man Homecoming er måske kun en superheltefilm som fodnote, for den har strukturen fra typisk ungdomsfilm om en dreng der mangler en faderfigur i sit liv. Peter Parker bor med sin tante, mens to faderlige karakterer vil udfordre ham: Dels den arrogante Tony Stark som påtager sig beskytter-rollen men råber højt om Parkers egen utilstrækkelighed (som nogle forældre gør). På den anden side Adrian Toomes aka Vulture, der udgør Spider-Mans modstander men binder også et symbiotisk bånd med Parker. En splittet konstruktion med tre brikker der gør Spider-Man tilpas ydmyg og mere personlig end andre Marvel-film.

Den unge Tom Holland løfter rollen som Spider-Man fornemt efter Tobey Maguire og Andrew Garfield. Hvad der gør Holland i bedre sync med sin blå/røde spandex-dragt er ikke blot den rapkæftede attitude og utilpassede rastløshed, men også den elegance han har fra sin uddannelse som danser. Det samler karakteren bedre når det fysiske udtryk skaber samme synsoplevelse, uanset om Peter Parker er med eller sit outfit. Men helten er kun halvdelen af filmen, for i det andet ringhjørne har de støbt måske den hidtil bedste superskurk i en Marvel-film. Fra Batman til Birdman til Vulture. Michael Keatons skæbne holder sig til vingerne, og hans karakter som en social underdog med bitterhed over for overklassens lette livsstil gør ham til en stærk, ultra-liberal skurk som blot vil smede sin egen lykke.

Spider-Man Homecoming er kun sporadisk tynget af lidt formålsløse sekvenser og for mange gadgets i den opgraderede dragt (Takket været Tony Stark). Små tidspunkter hvor der mangler momentum og damp eller går over stregen, mens resten er eksekveret med optimisme for Spider-Mans nye karriere på lærredet. En energisk og ungdommelig lethed som passer godt ind i Marvels store superhelte-soap, selvom man nogle gange savner noget mere kant, mørke og modenhed – det kommer måske i fremtiden. Spider-Man er vendt hjem.

Ekstramateriale:
Blu-ray udgivelsen er fornyet med et view af filmen som kan ses med pop-up bonusinfo (trivia, skjulte detaljer). Derudover en lang række featurettes om filmens tilblivelse, gag reel, slettede scener, osv., men indholdet overlapper meget hinanden og bærer præg af, at være promo-materiale til andre medier.

 

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden