Nostalgiens strøm stikker dybe rødder i undertegnede, når klassiske, belgiske eller franske tegneserier filmatiseres til nutidens biograflærred. Hvad enten det er Tintin, Linda og Valentin eller Asterix som går gennem optikkens filter, så vækker det mindelser om de talrige besøg på skolebiblioteket og den permanente stak tegneserier ved siden af sengen. Smølferne er ingen undtagelse. Stærksmølf, Gammelsmølf, Brillesmølf og Smølfine (jeg overvejede aldrig hvad én pigesmølf mon laver i en hel landsby med mandlige smølfer). Desværre har filmatiseringer svære forhold foran sig. Enten henvendt et kritisk fanmarked som piller enhver detalje fra hinanden, eller sigtet mod et ukritisk børnemarked der er lettere at tilfredsstille, men så er pengemaskinen til gengæld bøjet i neon.
Smølfernes entre i biografmediet er mest skræddersyet hjemmets mindste, som nok næppe laver komparativ analyse med Peyos klassiske tegneserie. Mest et indkøbt koncept som er tilpas rentabelt. De to første film om Smølferne sendte det blå småfolk ind i virkelighedens storbyer, som et typisk amerikansk mashup, men heldigvis følger tredje film ikke denne slidte trend. Smølferne og Den Hemmelige Landsby forbliver i det fiktive verden, og er dermed også mere klassisk smølf.
Historien kredser mest om Smølfines ukendte oprindelse, som sammen med et par af de mest kendte blå skabninger, finder en port til en anden, ukendt verden. Må hellere undlade at spoiler, men så overraskende er den heller ikke. Det er en arketypisk smølfehistorie som var den adapteret direkte fra et oprindeligt tegneseriehæfte. Humoren er dog ret sarkastisk og formen føles noget mere moderniseret og remixet i en 2017-ånd. Mere musik, mere tempo, mere kæk og flere beats. I små momenter sænkes tempoet og dyrker den oprindelse fra tegneseriens kulørte kompositioner. Det er i disse øjeblikke at en tegneserie-veteran mærker den gamle, blå sjæl bag den moderne grafik, og selvom det kun er øjeblikke, så hæver det egentlig helheden.
Og så er Gargarmel tilbage. Heldigvis ikke en live action figur fra de foregående Smølfe-film, men som den karismatiske troldskurk vi kender fra tegneseriehæftet. Den bedste komik, karma og indlevelse sker ofte i selskab med Garmamel, sammen med sine animalske følgesvende: Katten Azreal og Kraxelikrox-fuglen. Ret uventet slap en højrøstet latter ud af munden et par gange, selvom undertegnede er en +40, pessimistisk filmkritiker, der har set mere end én dårlig animeret pengemaskine.
Enhver film skal have en fair chance og måles på et repræsentativt publikum, så alle stemmer gør sig gældende. Smølferne og Den Hemmelige Landsby blev set sammen med en 8-årig og en 13-årig. Den yngste og mest ukritiske gav ikke helt uventet 4,5 og af 5, mens den ældre tydeligvis var dømt ude af målgruppen og kvitterede med 3 ud af 5. Højst! Jeg selv kunne spotte varme momenter fra den klassiske Smølf, men ikke tilstrækkelig fremtrædende til at overstråle metervaren. Smølferne og Den Hemmelige Landsby er bedre end ventet, men den målestok er formentlig også præget af en lille tiltro til nutidens kommercielle animationsfilm.
Ekstramateriale:
Det er efterhånden meget forventeligt hvad der ligger som ekstramaterale på en børnefilm som denne. Slettede scener, bag om filmen, ekstra kortfilm og promo af andre film. (Denne gang den udskældte Emoji film). Men hvad der også ofte sker, er den manglende oversættelse. En børnefilm med engelsk ekstramateriale – det føles som en overspringshandling.