The Secret Life of Walter Mitty

Den anden filmatisering af ”The Secret Life of Walter Mitty”, James Thurbers klassiske novelle fra 1939, har længe været undervejs. I 1994 var der snak om at komikeren Jim Carrey skulle spille hovedrollen, og siden da har store navne som Owen Wilson, Mike Myers og Sacha Baron Cohen også været tilknyttet rollen. Oscarvindere som Ron Howard, Gore Verbinski og selveste Steven Spielberg har også været på nippet til at instruere filmen, men grundet en masse uenigheder, endte filmen i hvad amerikanerne kalder ”development hell”. Der måtte gå 17 år før projektet landede på Ben Stillers skrivebord, og han accepterede både rollen som skuespiller og instruktør. Gudskelov for det. Hvilken som helst kombination af de overstående navne, kunne næppe have resulteret i en bedre film end denne.

Fotoredaktøren Walter Mitty (Ben Stiller) er en ægte helt, der altid er på præcis det rette sted på det rette tidspunkt, hvor han gør og siger de helt rigtige ting. I hvert fald i hans dagdrømme. I virkeligheden lever han et kedeligt og forudsigeligt liv i New York, hvor han til hverdag arbejder på Life Magazine. Her bliver han mobbet chefen, og hans hemmelige crush på kollegaen Cheryl (Kristen Wiig) virker håbløst. Han lever sit liv efter bogen og tør aldrig tage nogen chancer. Denne livsstil når en ende, da Mitty pludseligt får en enorm trang til at slippe sin indre vovehals fri, og få en ordentlig én på opleveren. Da fotografiet til magasinets storstilede og sidste papirforside forsvinder, beslutter han nemlig at begive sig ud på en længere rejse, for at få det tilbage. Denne rejse tager os hele vejen fra USA’s store skyskrabere over Grønlands bodegaer til Himalayas svimlende bjergtoppe. Og inden han når at få set sig om, er den almindelige mand begyndt at finde sin rette plads i livet.

WalterMitty1

Ben Stiller fortalte forleden i et interview, at han ser sig selv mere som filminstruktør end skuespiller. Det lyder måske mærkeligt, for Stiller har trods alt høstet langt større succes i gakkede roller som svigerfars værste mareridt samt nattevagt på et museum, end han har som instruktør.  Efter at have overværet ”The Secret Life of Walter Mitty” giver hans udsagn mere mening. Stillers evner som instruktør er langt bedre end hans evner som skuespiller. Bevares, han er en dygtig skuespiller. Meget dygtig endda. Til gengæld er han en fænomenal instruktør. ”The Secret Life of Walter Mitty” er et stort festfyrværkeri som ingen ende vil tage. Køb filmen, smid disken i din afspiller, tryk pause på fjernbetjeningen når som helst, tag et billede af skærmen, køb en ramme og hæng billedet op på væggen. Jeg vil nu vædde på at du har det smukkeste billede i hele nabolaget hængende på væggen. ”The Secret Life of Walter Mitty” er nemlig en visuelt overdådig odyssé fyldt til randen med smukke billeder – alt sammen i skiftevis majestætiske panoramabilleder og dejligt dvælende nærbilleder. Hvem havde troet at Stiller havde et blik for den slags?

En film ses med øjnene, og her består ”The Secret Life og Walter Mitty” til den store guldmedalje, for hele filmen er et storslået syn fra start til slut. En film skal dog også høres, og på den front er Stillers eventyr mindst lige så imponerende. Filmen har nogle fantastiske og realistiske lydeffekter, samt sange af Dawid Bowie, Arcade Fire, Monsters and Men og himmelsk guitarspil af svenske José González. Stiller er perfekt i rollen som Mitty, Kristen Wiig er fornem som hans store kærlighed, Adam Scott vælter kegler som den flabede chef og Sean Penn er meget mindeværdig i en kort, men vigtig, birolle. Selvom mine positive ord til denne film står i kø, så er ”The Secret Life of Walter Mitty” ikke perfekt. Historien er en smule sentimental og ikke synderligt original og der opstår en del klichéer undervejs. Det er dog ikke noget som ødelægger oplevelsen, for Stiller formår simpelthen at sætte sit eget præg på filmen. Den balancerer fornemt mellem drama og komedie, og springer elegant fra en morsom scene til en rørende en af slagsen, uden at det virker søgt. Det klæder Stiller at være instruktør, og det bliver meget spændende at se, hvad han vil kaste sig over næste gang. Med “The Secret Life of Walter Mitty” har han skabt en drøm af en film.

WalterMitty3

Billede og lyd:

Billedformatet er præsenteret i 1080P HD: ”The Secret Life of Walter Mitty” ser blændende ud i HD. Der er i den grad blevet kælet for hver eneste detalje. I totalbillederne kan man uden problemer tælle alle skægstubbene på Stillers hage. Billedsiden er fyldt med smukke optagelser fra alle mulige steder i verden, og denne udgivelse har sørget for at præsentere showet så fejlfrit, at man ofte glemmer, at man trods alt bare sidder i sin stue. Billedet er knivskarpt fra start til slut, hverken støv, snavs, banding eller edge-enhancement forekommer, og farverne gengives perfekt.

Lydformatet er præsenteret i DTS HD Master Audio 5. 1: Lydsiden er mindst lige så perfekt som billedsiden. Mange af Mittys drømme kræver storslåede lydeffekter, og det leverer denne udgivelse uden problemer. ”The Secret Life of Walter Mitty” har et af årets bedste soundtracks. I filmens storslåede scener gøres der brug af lækkert alternativt musik fra en række dygtige kunstnere og i de stille scener trænger Gonzaléz underlægningsmusik for alvor ind i ens sjæl. Hver eneste replik og lyd kommer klokkeklart igennem – og når lydsporet endelig går amok, så brummer subwooferen så naboerne også kan få lov til at være med.

Ekstramateriale:

Desværre indeholder denne udgivelse af ”The Secret Life of Walter Mitty” meget lidt ekstramateriale. Det er en stor skam, da en masse lange interviews og dokumentarer kan findes på YouTube. Alt det gode ekstramateriale er skam blevet lavet, men denne udgivelse har kortet det hele ned til et par ligegyldige slettede scener, et alt for kort og overfladisk indblik i skabelsen af filmen samt musikvideoen ”Stay Alive” af González.

WalterMitty4

Konklusion:

Mange gode film udkom i 2013, og selvom ”The Secret Life of Walter Mitty” måske ikke hører til de allerbedste af slagsen, så var det ikke desto mindre den film, som jeg morede mig mest med. Forvent ikke en opvisning i klassisk filmhåndværk, men i stedet et bombardement af skønne billeder og udsøgt musik. Filmen ser og lyder fantastisk i HD, men desværre er ekstramaterialet ikke noget at råbe hurra for. Alligevel kan jeg ikke andet end at anbefale denne udgivelse. Stiller har skabt en 114 minutter lang rutsjebanetur som ingen burde snyde sig selv for. Det er længe siden at jeg har nydt en film så meget som ”The Secret Life of Walter Mitty”.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden