Paranormal Activity: The-Marked-Ones

Puuuha, det hele startede ellers så lovende. ”Paranormal Activity” fra 2009 var en intens og skræmmende oplevelse, som satte gang i en lang række af found-footage-film. Filmen kostede næsten ingen penge at producere og endte med at tjene over 193 millioner dollars ind. Derfor var der naturligvis ingen vej uden om et par fortsættelser, og nu, ikke engang 5 år senere, har folkene bag franchisen spyttet det femte kapitel ud. Dette er dog ikke en direkte fortsættelse til de første fire film i serien, da ”Paranormal Activity 5” står til at udkomme i biograferne senere på året. ”Paranormal Activity: The Marked Ones” er et spin-off med nye ansigter i hovedrollerne. I spidsen har vi Jesse, som i starten af filmen holder en fest for sine venner i sin lejlighed, som pludselig afbrydes af at en ældre dame dør i lejligheden nedenunder. De beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, og med hjemmevideokameraet tændt begiver de siger ind i boligen. Her ser de nogle besynderligere ting og kort tid efter opdager Jesse noget, der minder om et bid på sin arm, og han begynder langsomt at føle, at han forfølges af skumle kræfter.

The-Marked-Ones 2

De tre første film i serien tjente enormt mange penge, men med det fjerde kapitel gik et eller andet helt galt. Jovist, med et budget på få millioner dollars endte filmen naturligvis med at tjene sig selv ind mange gange, men der var langt færre som tog i biografen for at se den. Det havde måske noget at gøre med, at alle ”Paranormal Activity”-filmene på det tidspunkt lignede hinanden alt for meget. Derfor har bagmændene i denne omgang besluttet at lave lidt om på opskriften, og det kan jeg kun respektere. Det er på tide at prøve med noget nyt, og på nogle punkter, er ”Paranormal Activity: The Marked Ones” meget anderledes end sine forgængere. Her er nogle småting som rent faktisk er ganske vellykkede og til tider mindede filmen mig endda om ”Chronicle”, hvilket nok er det største kompliment, jeg kan give filmen.

Man kan tydeligt se at instruktøren Christopher Landon, manuskriptforfatteren bag det fjerde kapitel, har gjort alt hvad han kunne, for at give serien et friskt pust. Desværre er serien for længst kørt af sporet, og selvom ”Paranormal Activity: The Marked Ones” nok er en lille tand bedre end den jammerlige 4’er, så er dette stadig en elendig film. Det her er ikke engang underholdende længere. I de tidligere film i serien stod kameraerne ofte stille, men i denne omgang er det et par unge drenge, som løber, hopper og kravler rundt med kameraet i hånden. Det er derfor realistisk nok at kameraet ryster aggressivt frem og tilbage, men det er ikke desto mindre frygteligt irriterende. Det er så forstyrrende at man allerede efter 5 minutter længes efter rulleteksterne. ”Paranormal Activity: The Marked Ones” er slet ikke den dårligste film nogensinde, men det er alligevel en af de mest ubehagelige filmoplevelser jeg nogensinde har haft. Det ville normalt været et kompliment inden for gysergenren, men i dette tilfælde er det ikke spor positivt ment.

The-Marked-Ones 3

Ingen af de unge skuespillere er direkte elendige, men de spiller bare som de fleste unge mennesker gør i gyserfilm nu til dags. Problemet er heller ikke filmens manuskriptet. Her er rent faktisk nogle gode idéer, og Landon prøver virkelig at tage franchisen i en ny retning. Den forvirrende slutning vil nok gå over hovedet på mange, men efter at have tænkt lidt over den, fremstår den overraskende intelligent og modig. ”Paranormal Activity: The Marked Ones” er ikke altså ikke så dårlig som den kunne have været, men den er stadig dårlig. Filmen varer ikke engang halvanden time, men alligevel føles den som en krig. Der er få gange hvor den rent faktisk er spændende, sjov eller interessant, men det fylder ikke mere end 5% af filmens spilletid. Resten af tiden sidder man skiftevis og kigger på uret, river sig i håret og gnider sig i øjnene. Denne film er dødsens kedelig, og måden den er filmet på, gør den fuldstændig umulig at nyde. Stop nu, ikke flere ”Paranormal Activity”-film, tak. Det her ville være et fint sted at slutte. ”Paranormal Activity: The Marked Ones” er en rigtig dårlig film, men det kunne have været værre. Så slut nu mens legen er dårlig, i stedet for at slutte mens legen er utilgiveligt elendig.

The-Marked-Ones 1

Billede og lyd

Billedformat: 1.78:1 Widescreen. Der er ikke meget godt at sige om ”Paranormal Activity: The Marked Ones”, men til gengæld ser filmen brandgodt ud på Blu-ray. Farverne gengives fornemt, og billedet plages hverken af gryn eller støjreduktion.

Lydformat: 5. 1 DTS HD Master Audio. Diskens lydspor er også ganske fremragende. Både dybe og høje toner kommer klokkeklart igennem og filmen er spækket med et væld af stemningsfulde lydeffekter, som egentlig fremstår mere skræmmende end selve filmen.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af ”Paranormal Activity: The Marked Ones” indeholder biografversionen af filmen og en forlænget udgave samt nogle ligegyldige slettede scener.

Konklusion

Jeg tror ikke længere på en god ”Paranormal Activity”-film. Det er bare ikke nok med en knirkende dør hver halve time. Instruktøren har gjort hvad han kunne med materialet, og resultatet kunne skam have været værre, men ”Paranormal Activity: The Marked Ones” er stadig fuldstændig håbløs. En kedelig affære som er drænet for spænding og uhygge. Ekstramaterialet er ikke meget bedre, men til gengæld ser og lyder filmen fantastisk på Blu-ray. Der er absolut ingen grund til at investere i denne udgivelse, for gysergenren har simpelthen så meget bedre at byde på. Få i stedet fingrene i ”Insidious”, ”The Woman in Black” eller ”The Conjuring”, hvis du hungrer efter et ægte gys.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden