Det er et af efterkrigstidens mest dystre kapitler, som danner rammen om Martin Zandvliets nye danske spillefilm UNDER SANDET (Land of Mine), der netop har opnået produktionsstøtte.
Filmens afsæt er maj 1945, i dagene efter 2. Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse er ovre og regnskabets time er netop indledt. En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk/tyske grænse og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De er ikke på vej hjem, men udleveres til de danske myndigheder og anbringes under skarp bevogtning på en dansk kaserne et sted i Sønderjylland. Her skal de i løbet af tre dage lære at desarmere landminer.
Tydeligt svækket af den lange krig, tvinges de unge drenge ud til Vestkysten, hvor de bliver beordret til at fjerne de to millioner miner, som den tyske besættelsesmagt har placeret under sandet langs den danske vestkyst. Kravlende rundt i sandet bliver drengene tvunget til at udføre det livsfarlige arbejde med deres bare hænder under ledelse af den danske militære sergent, Carl Leopold Rasmussen. Skridt for skridt afsøges kilometer efter kilometer af den danske kyststrækning og én efter en mister de tyske drenge livet, når de uforvaret sætter fødderne i sandet og sprænges i stykker.
Hadet til tyskerne og minderne om krigen og alle dens afsavn sidder dybt i den danske befolkning såvel som i Carl, der lader al sin vrede regne ned over de tyske krigsfanger, indtil en tragisk hændelse får ham til at ændre sit syn på fjenden, – men på det tidspunkt har mange allerede mistet livet.
En sand historie vi helst vil glemme
Filmen er inspireret af autentiske historiske hændelser men er kun nødtørftigt beskrevet i historiebøgerne . Man antager således at over 2000 uniformerede tyske soldater blev tvunget ud som mineryddere og at hen ved halvdelen af dem mistede livet eller blev lemlæstede.
– UNDER SANDET er en film om had, hævn og tilgivelse. Om hvordan en hel nations hævntørst kommer til udtryk i det enkelte menneske og om hvordan hævn naturligt fordrer tilgivelse og forsoning.
Det er historien om nogle unge tyske drenge, som ofres i de voksnes beskidte krigsspil. Om hvordan de bliver gjort til skurke i en hel nations øjne og må bøde for alle krigens ugerninger, trods det at de blot var børn og teenagere, da krigen brød ud.
– Efterkrigstidens historiefortælling med dens mange myter og helteberetninger har påvirket det billede, som vi danskere har af 2. Verdenskrig, af vores egen krigsindsats og vores påstået forsoning med besættelsesmagten. Men den har også fået os til at fortrænge historiske kendsgerninger og en historisk virkelighed, som kun sjældent er blevet fortalt, fordi den ikke passer ind i vores romantiserende historieopfattelse om modige frihedskæmpere og risikable sejladser tværs over Øresund. Fortællingen i UNDER SANDET, er én af den slags historier, som burde være blevet fortalt, både fordi den er sandfærdig og fordi den giver et nuanceret billede af vores egen historie.
– Filmen er ikke et forsøg på at pege fingre eller skabe en kollektiv dårlig samvittighed 70 år efter krigens afslutning. Det er mere et ønske om at vise hvordan en befolknings had og fjendebilleder skabte frygt og rædsel blandt en gruppe unge drenge, der i virkeligheden blot havde ét eneste ønske i livet; at komme hjem til deres mor og far, fortæller filmens instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet.
Roland Møller får sin første hovedrolle
Filmens danske hovedrolle, som sergent Carl Leopold Rasmussen, spilles af én af dansk films nye store talenter, skuespilleren Roland Møller, som på få år har markeret sig som en alsidig og karismatisk karakterskuespiller. Roland Møller debuterede i fængselsdramaet R og siden som sømanden Jan i Tobias Lindholms Kapringen og Michael Noers Nordvest, sidstnævnte indbragte ham en Bodil for bedste mandlige birolle. Han bliver aktuel senere på året i Susanne Biers En chance til og i Skammerens Datter af Kenneth Kainz.
Rollen som Carl Leopold Rasmussen, der har kommandoen over de tyske krigsfanger, bliver Roland Møllers første hovedrolle. Filmens øvrige cast præsenteres i forbindelse med optagestart.
Filmoptagelser langs Vestkysten
Holdet bag filmen starter optagelserne i juli og vil i løbet af sommeren filme on location på historisk autentiske steder og strækninger, hvor de faktikse hændelser udspillede sig i 1945. Således vil dele af Oksbøllejren indgå ligesom der vil blive benyttet områder I Varde Kommune og locations syd for den dansk/tyske grænse.