Niels Arden Oplev startede sin imponerende filmkarriere med at instruere flere af de bedste afsnit fra danske tv-serier som Taxa, Rejseholdet og Ørnen, og siden fulgte han op med en række anmelder- og publikumssucceser i biograferne, som Portland (1996), Fukssvansen (2001), Drømmen (2006), To verdener (2008) og – ikke mindst – den gigantiske, globale succes, Mænd der hader kvinder (2009).
I de seneste år har han arbejdet i USA på tv-serien Unforgettable, thrilleren Dead Man Down med Colin Farrell, Noomi Rapace og Dominic Cooper. Og senest instruerede han pilotafsnittet af Stephen King tv-serien Under the Dome (2013) (produceret af Steven Spielberg), som netop har haft amerikansk tv-premiere med en hidtil uhørt seerrekord på 13 millioner amerikanske seere.
Om Kapgang
Kapgang foregår over et par uger i året 1976 og handler om den 14-årige Martin fra Sdr. Omme, der står over for at blive konfirmeret, men i stedet for kastes ud i en meget turbulent tid, da hans mor – pludselig og uventet – dør af kræft. Nu må Martin, hans far og storebror indstille sig på en ny virkelighed, – en virkelighed som både de og naboerne i den lille jyske provinsby håndterer på hver deres særegne måde.
For samtidig med at Martin er på vej ind i de voksnes rækker, er han blevet forelsket i Kristine og måske også lidt i sin bedste ven, Kim. Men hvordan forholder man sig lige til det, når ens far er ramt af sorg og vistnok opsøger byens lokale damefrisør efter mørkets frembrud, når nabokonen får tærsk af sin mand, københavnersnuden Rolf, og man oveni skal planlægge sin egen sexuelle debut og bordplanen til sin konfirmation? Man keder sig ikke i Sdr. Omme!
Kapgang er et stemnings- og følelsesladet tidsbillede, der udspiller sig midt i 70’ernes musikfyldte turbulente brydningstid og tager udgangspunkt i forfatteren Morten Kirkskovs egen ungdom i Sdr. Omme.
Det er en humoristisk, farverig og stærkt karakterdrevet historie om at miste og om den sorg som rammer alle i et lokalsamfund, hvor man har så pokkers svært ved at håndtere de store spørgsmål om liv og død. Og det er historien om venskab, den første store forelskelse, hormonerne der skyder i alle retninger og de erotiske forestillinger som gør, at man bare ikke kan blive voksen hurtigt nok.
Kerneplottet er trekantsdramaet mellem Martin, hans bedste ven, Kim og Martins første potentielle kæreste, Kristine. Et drama som udspilles med et persongalleri, hvor alle gemmer på deres egne særheder, sådan som det nu altid gør sig gældende i en lille dansk provinsby.
Baggrund
”På et møde for nogle år siden fortalte jeg Morten om at jeg gerne ville lave en film, som var i forlængelse af Drømmens univers, uden at den skulle være en to’er”, fortæller Oplev. ”Tanken var en historie, der fandt sted i Jylland i midten af 70’erne og handlede om en dreng i teenager alderen, der mister sin mor. Imens jeg sad og snakkede løs, blev Morten meget stille. Så sagde han: Hvem har du talt med? Jeg forstod ikke hvad han mente og så sagde Morten: Det er jo min historie…”
”Efter at have lyttet til Mortens intense beretning om sin barndom og tidlige ungdom, talte vi om, at denne historie først burde have et liv som bog. Argumentet fra min side var, at fortællingen skulle stå rent fra Mortens hukommelse og følelser, fra den research som Morten talte om at gøre og fra Mortens fortolkning af egen fortid. Resultatet taler for sig selv og historien er medrivende og inspirerende. Kapgang som film befinder sig – ifølge min krøllede hjerne – i en form, hvor den kan stå på et fundament af film, som bl.a. Drømmen”, forklarer Oplev.
Skuespillerne
Martin spilles af den unge Villads Bøye, mens Kim spilles af Frederik Winther Rasmussen og Kristine af Kraka Donslund Nielsen. Blandt de øvrige solide skuespillere i persongalleriet omkring de unge, ses bl.a. Anders W. Berthelsen, Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag, Jakob Lohmann, Christine Gjerulff, Anette Støvelbæk, Kristian Halken, Steen Stig Lommer, Stine Stengade, Anne Louise Hassing og David Dencik.