Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Puha, Tim Burton har virkelig ikke haft det nemt på det seneste. I 90’erne var han en af de mest populære og elskede filminstruktører, mens han i dag ofte er punchlinen i en joke. ”Alice i Eventyrland” var en enorm pengesucces, men den var ikke vellidt blandt anmeldere og biografgængere. ”Dark Shadows” var hadet af mange og var kommercielt en fiasko. ”Frankenweenie” pyntede på instruktørens CV, men der var igen ikke mange der gad kaste penge efter den. ”Big Eyes”, Burtons forsøg på at score sig en Oscar, gik i glemmebogen hos mange. Han har i den grad været inde i en dårlig stime, men med “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” er han for alvor gået tilbage til sin rødder. Spørgsmålet er blot, om han stadig har det i sig.

”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” er baseret på en bog af Ransom Riggs, og handler om den unge Jacob (Asa Butterfield), som rejser til en lille ø ved Wales’ kyst for at opklare et familiemysterium. På øen møder han en besynderlig pige, som tilsyneladende forsvinder for øjnene af ham. Hun ender dog med at lede ham til Miss Peregrines børnehjem, et mystisk sted der gemmer på masser af hemmeligheder. Snart må Jacob erkende, at der ikke blot findes børn med overnaturlige kræfter: Han spiller selv en vigtig rolle i deres overlevelse.

Jeg har det lidt ambivalent “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”. Lad mig starte med det positive. Dette er såmænd en virkelig vellykket familiefilm, som formåede at holde mig underholdt fra start til slut. Burton er på hjemmebane og hans kærlighed til filmmediet skinner igennem. Filmen har et dejligt gotisk look som kun Burton kan gøre det, og scenografien og musikken sidder lige i skabet. Når ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” er allerbedst føles den virkelig magisk, og man bliver helt trukket tilbage til Burtons fantasyfortællinger fra 90’erne. Desværre når denne film ikke Burtons bedste film til sokkeholderne, for selvom den har nogle glimrende elementer, så er der også nogle ting som trækker gevaldigt ned.

Asa Butterfields karriere startede med et brag! ”Son of Rambow”, ”Drengen i den stribede pyjamas”, ”Hugo”… Disse tre film havde det tilfælles at de var glimrende og at han i den grad præsterede som skuespiller. Jeg var til tider chokeret over hans ringe skuespil i ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”. Han fremstod mest af alt uengageret. Butterfield skal dog ikke have al skylden. Hans karakter er i det hele taget ikke særlig velskrevet og replikkerne består oftest af ”hvad er det?”, ”hvem er det?”, ”hvad skal det betyde?” osv. Spørgsmål, spørgsmål, spørgsmål! Og det bliver simpelthen trættende, at høre på i længden. Samuel L. Jackson, som ofte er i stand til at gøre en middelmådig film seværdig, leverer ligeså en tåkrummende præstation, og han virker i det hele taget fejlcastet. Sidst, men ikke mindst, går luften af ballonen i filmens sidste akt, som er lige en tand for fjollet og går lidt imod alt det filmen havde bygget op. Dette ændrer dog ikke på, at ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” for det meste er en ganske vellykket familiefilm.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i HD 1080p Widescreen (2.39:1). ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” ser fantastisk ud i HD. Detaljerigdommen er enorm fra start til slut, og kontrasten er superb. Skarpheden er også i top hele vejen igennem, og jeg bemærkede ingen glorier, banding, støj eller snavs. Et fremragende transfer.

Lydformatet er præsenteret i 5.1 Dolby Digital. Filmen lyder lige så godt, som den ser ud. Replikkerne kommer klart igennem, og musikken folder sig med bravur ud i samtlige højtalere uden at overdøve lydsidens andre elementer.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” indeholder en god bunke ekstramateriale. Disken indeholder fire velproducerede features ved navn ”Map Of Days: Miss Peregrine’s Home”, ”Blackpool Tower”, ”The Peculiar Story” og ”Florencesom”, som alle sammen giver et godt indblik i skabelsen af filmen. Derudover indeholder udgivelsen også en musikvideo og en masse billeder.

Konklusion

Hungrer man efter endnu et mesterværk fra Tim Burton, må man nok vente lidt endnu. Kan man nøjes med en udmærket en af slagsen, kan ”Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” nok gå an. Blu-ray-udgivelsen af filmen byder på en god mængde ekstramateriale samt en billed- og lydside som siger spar fem.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden