Jurassic World: Fallen Kingdom

Da ”Jurassic World” udkom i sommeren 2015 tog den verdenen med storm. Ikke fordi den kvalitetsmæssigt nåede Steven Spielbergs dinosaurfilm fra 1993 til sokkeholderne, men fordi den indtjeningsmæssigt i løbet af et par dage slog ”The Avengers” af pinden og overtog førstepladsen for bedste åbningsweekend nogensinde. Efter at filmen havde gået sin sejrsgang verdenen over havde den indtjent langt over 1,6 milliarder dollars. I en tid hvor flere af DC’s og Marvels superhelte nærmest månedligt pryder biograflærrederne verdenen over er rekorden dog blevet slået flere gange siden, men det har naturligvis ikke holdt Universal tilbage fra at producere endnu et kapitel i historien om de løsslupne dinosaurer.

Tre år efter, at vi forlod Isla Nublar, lever dinosaurerne i bedste velgående på øen, men et vulkanudbrud truer deres eksistens. Claire (Bryce Dallas Howard), der nu styrer en dyrerettighedsorganisation, forsøger at finde en løsning, så fortidsøglerne kan blive reddet fra deres endelige. Med hjælp fra sit crew, drager hun tilbage til øen sammen med dyreadfærdseksperten Owen (Chris Pratt) for at påbegynde en større redningsaktion. Men endnu engang viser menneskets grådighed sig at være den allerstørste trussel.

”Jurassic World: Fallen Kingdom” er det femte kapitel i serien som Spielberg kickstartede for hele 25 år siden. Han satte barren højt og det har ikke lykkedes nogen side (inklusiv ham selv), at nærme sig samme niveau. Colin Trevorrow kom ikke specielt tæt på med ”Jurassic World”, men han kan ikke desto mindre prale af at have stået bag den næstbedste film i serien. Dette siger nok mest om de tvivlsomme fortsættelser ”The Lost World: Jurassic Park” og ”Jurassic Park III”. ”Jurassic World: Fallen Kingdom” behøvede altså ikke at være særlig god for at stå skarpt i kontrast til forgængerne.

Fans af serien kunne ikke få armene ned da det blev offentliggjort, at J.A. Bayona skulle instruere denne film. Bayona er næppe et household name, men han er manden bag de tre filmperler ”Børnehjemmet”, ”The Impossible” og ”A Monster Calls”. Jovist, hans filmografi er ikke enorm, men den består udelukkende af gode film. Eller lad mig lige rette mig selv: Den bestod udelukkende af gode film. For på trods af en række intenst instruerede scener i ”Jurassic World: Fallen Kingdom”, så har han ikke kunnet stille noget op med dette rod af en film. Historien er så skidt, at denne film nok har været dødsdømt fra starten af. Det er en kæmpestor skam. Chris Pratt er en af de mest karismatiske skuespillere vi har for tiden og dinosaurer egner sig utroligt godt på film. Filmen er da også allerbedst når disse to parter er i fokus, men det er de langt fra hele tiden.

Persongalleriet er i det store hele elendigt. Claire er virkelig ikke nogen interessant karakter og hendes romance med Owen føles meget forceret. Filmen byder også på et par ”morsomme” biroller, som blot føles malplacerede og skurkene er så karikerede at det halve kunne være nok. På trods af en storslået titel som ”Jurassic World: Fallen Kingdom”, så føles filmen også meget lille. Man venter konstant på at det store øjeblik skal indtræffe, men det sker aldrig. Filmens sidste akt befinder sig i smalle korridorer – en setting som Bayona har fået meget ud af som instruktør før i tiden – og her formår han da også at fremtvinge et par dråber af sved på panden af sit publikum. Filmen forvandler sig kortvarigt til en gyserfilm og på trods af at det føles en smule abrupt, så er det i det mindste overraskende og originalt. Kvaliteter som resten af filmen desværre er fuldstændig drænet for.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i HD 1080p Widescreen (2.39:1). “Jurassic World: Fallen Kingdom” ser fremragende ud på Blu-ray. Detaljerigdommen er overvældende – selv i de dunkleste scener og i billedsidens mørkeste afkroge. Skarpheden sidder altid lige i skabet, og små, visuelle detaljer fremstår tydeligt.

Lydformatet er præsenteret i DTS X – Master Audio. Den auditive atmosfære er fuldkommen fantastisk – der foregår altid noget i samtlige højtalere, men man føler sig aldrig overdynget med unødvendige lydeffekter. Hver eneste replik er klokkeklar og støj forekommer aldrig.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af “Jurassic World: Fallen Kingdom” er spækket til randen med velproduceret ekstramateriale. Disen indeholder hele 9 minidokumentarer som tæller ”Chris Pratt’s Jurassic Journals”, “On Set with Chris & Bryce”, “The Kingdom Evolves”, “Birth of the Indoraptor”, “Start the Bidding”, “Death by Dino”, “Monster in a Mansion”, “Rooftop Showdown” og ”Malcolm’s Return”, som alle sammen giver et godt indblik i skabelsen af filmen. Ekstramaterialet strækker sig over flere timer og er alsammen præsenteret i HD.

Konklusion

Det mest imponerende ved ”Jurassic World: Fallen Kingdom” er hvor intetsigende en film med Chris Pratt og dinosaurer instrueret af J.A. Bayona kan være. Selv tilbagevendelsen af vores allesammen yndlingsdinosaurforsker Ian Malcolm, spillet af Jeff Goldbum, falder brutalt til jorden. Sikke en forspildt chance. Lad os håbe på at den uundgåelige efterfølger i det mindste formår at være middelmådig. Blu-ray-udgivelsen af ”Jurassic World: Fallen Kingdom” ser til gengæld hamrende godt ud i HD og lyder mindst lige så godt. Disken indeholder desuden et væld af velproduceret ekstramateriale som fans af filmen med sikkerhed vil sætte pris på.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden