Fremadstormende manuskriptforfatter modtager Erik Ballings Rejselegat 2014

Manuskriptforfatter Maya Ilsøe har i dag modtaget Nordisk Film Fondens prestigefyldte Erik Ballings Rejselegat på kr. 50.000,-. Den succesfulde, kvindelige manuskriptforfatter, der ofte fokuserer på skildringen af det moderne familiemønster, står bag udvikling af og manuskripter til alt fra eventyrlige julekalendere som ”Pagten” til alvorlige familiedramaer som DR’s prisvindende kæmpesucces, ”Arvingerne”.
Nordisk Film har i dag fejret sin 108. fødselsdag med uddelingen Erik Ballings Rejselegat på kr. 50.000. Legatet og beløbet går til den danske manuskriptforfatter, Maya Ilsøe, som i år har vist sig at være en stor aktør inden for dansk tv-drama.
I motiveringstalen til Maya Ilsøe fra årets juryformand, filmproducer René Ezra fra Nordisk Film, hed det bl.a.
– Maya Ilsøe går nogle nye veje indenfor dansk tv-dramatik og har givet os et friskt pust med sit karakterbårne drama ”Arvingerne”. Ligesom Erik Balling, der med Matador formåede at indfange hele Danmark med sine stærke karakterer og familiedramaer, minder Maya Ilsø os om, hvad det gode drama er. Maya har arbejdet sig op gennem rækkerne i DR’s dramatradition og viser med sin debut som hovedforfatter på ”Arvingerne” tydeligt, hvad hun bidrager med. Vi sender hende nu med Erik Ballings Rejselegat ud i verden, hvor hun som Balling kan lade sig inspirere, og komme tilbage med nye historier, der kan tryllebinde danskerne enten i biografen eller på TV.

Erik Ballings Rejselegat er på 50.000 kr. og blev indstiftet af Nordisk Film Fonden i forbindelse med Nordisk Films 100-års jubilæum i 2006. Legatet uddeles hvert år i forbindelse med Nordisk Films fødselsdag i november og er tidligere blevet tildelt bl.a. Lise Nørgaard, Nikolaj Arcel, Susanne Bier og Bent Fabricius-Bjerre. Prisen er et rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at rejser befordrer inspiration og skaberlyst – og giver kræfter til nye indsatser. Prismodtageren udvælges af en jury nedsat af Nordisk Film Fondens Råd. I 2014 består juryen af filmproducer René Ezra (formand), skuespiller Danica Curcic, manuskriptforfatter Jannik Tai Mosholt og instruktør Louise Friedberg.
Siden Maya Ilsøe dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2003, har hun stået bag en perlerække af store tv-succeser som hovedforfatter, bl.a. til DR’s julekalendere ”Absalons Hemmelighed” og ”Pagten”, til hvilken hun også er idéophavsmand og vandt Grundtvigprisen for i 2010. I den mere voksne genre står Maya Ilsøe bag dette års medrivende tv-serie ”Arvingerne”, som ved Copenhagen Tv Festival løb med hele to priser i kategorierne Bedste tv-drama og Seerprisen, og som samlede hele nationen med et svimlende seertal på knap 2 mio.
Desuden har hun været forfatter til flere afsnit af tv-serien ”Sommer” og medforfatter på flere danske spillefilmsprojekter, herunder “Den vilde Pige”, ”Den lilla dame”, ”Tre dage og tretten timer”, ”Så kan de lære det”, ”Frit Fald” og ”Parterapi”. I 2007 modtog hun Cosmopolitans Talentpris, der er en del af den internationale hyldestpris Fun Fearless Female Award.
Danskerne kan se frem til at nyde mere af Maya Ilsøes manuskriptevner, når anden sæson af dramaserien ”Arvingerne” ruller over skærmen i januar 2015.

Profil på Maya Ilsøe:
Maya Ilsøe (f. 1975) dimitterede som manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2003 med afgangsfilmene ”Frunk” og ”Han, hun, den, det”, på hvilke hun var medforfatter. Herefter har Maya Ilsøe været yderst aktiv som forfatter og medforfatter, bl.a. på spillefilmsprojekterne “Den vilde Pige”, “Den lilla dame”, “Tre dage og tretten timer” og “Så kan de lære det”. Desuden spillefilmene ”Velsignelsen” (2009), ”Parterapi” (2010) og ”Frit Fald” (2011). I 2005 indtog hun rollen som hovedforfatter til DR1’s julekalender ”Absalons Hemmelighed” – en genre, som hun igen kastede sig over i 2009 med julekalenderen ”Pagten” på samme kanal, til hvilken hun er både hovedforfatter og idéophavsmand, og som hun vandt Grundtvigprisen for i 2010.
I den mere voksne genre står Maya Ilsøe bag to episoder for tv-seriedramaet ”Sommer” (2007-2008), og hun er hovedforfatter på DR1 tv-dramaet ”Arvingerne” (2014-), hvor 2. sæson er i produktion og løber over de danske skærme i januar 2015 – begge dramaer, der behandler familielivets skrøbelighed og vanskeligheder. ”Arvingerne” vandt ved Copenhagen Tv Festival i kategorierne Bedste tv-drama og Seerprisen.
I 2007 modtog hun Cosmopolitans Talentpris, der er en del af den internationale hyldestpris Fun Fearless Female Award.

Tidligere modtagere af Erik Ballings Rejselegat:
2013: Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth
2012: René Ezra og Tomas Radoor
2011: Martin Zandvliet
2010: Susanne Bier
2009: Åke Sandgren
2008: Adam Neutsky-Wulff
2007: Dan Laustsen
2006 (fire prismodtagere): Nikolaj Arcel, Anders Østergaard, Lise Nørgaard, Bent Fabricius-Bjerre

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden