Få alle drinks opskrifterne fra Campari kalenderen

Hver måned portrætterer årets 2015-kunstfotokalender historien bag nogle af de seneste 150 års mest ikoniske og populære cocktails:

JANUARY- Syv dråber gjorde udslaget

Firenze, 1919. Det siges, at grev Camillo Negroni i forbindelse med sin tilbagevenden fra London, bad sin favoritbar, Caffé Scarselli, om forberede sin sædvanlige Americano med ”syv dråber gin” i stedet for sodavand. Det kom der en klassiker ud af. Den legendariske Negroni var født og lever stadig i bedste velgående.

NEGRONI:
1 del gin
1 del Campari
1 del sød vermouth
Ingredienserne hældes i et lavt glas fyldt med isterninger. Rør rundt og pynt med en appelsinskive.

FEBRUAR – En boblende god idé

Milano, cirka 1915. Dette var den mest populære drink i baren Davide Camparis bar, Camparino, som fejrer sit 100 års-jubilæum i 2015. På Camparis bar havde Davide etableret et revolutionerende pumpesystem, der bidrog til udbredelsen af endnu en ny opfindelse – nemlig sodavand. Pumpesystemet på Camparino fungerer den dag i dag.

CAMPARI OG SELTZ:

1 del Campari
3 dele soda (danskvand)

Hæld den afkølede Campari i et højt glas med isterninger og top op med sodavand. Pynt evt. med en appelsinskive.

MARTS – et møde, der ændrede alt

Italien, cirka 1870. Campari (som dengang som nu blev produceret i Milano) blev matchet med rød vermouth (produceret i Torino). Det er ikke overraskende, at navnet MI-TO lyder præcis som det italienske ord for “myte”.

MI-TO (MILANO TORINO):

1 del Campari
1 del rød vermouth

Ingredienserne hældes i et lavt glas med isterninger. Pynt med tynde skiver af appelsinskal.

APRIL – det kræver en helt at forene en nation

Italien, cirka 1960. Campari Orange er en af de mest kendte long drinks i verden. Den populære drink kaldes også for en ’Garibaldi’ som en hyldest til folkehelten Giuseppe Garibaldi, som under den italienske uafhængighedskrig i 1860 ankom til Sicilien med sine soldater, der alle bar et rødt tørklæde. Garibaldis indsats førte til grundlæggelsen af Kongeriget Italien. Juicen i en Garibaldi symboliserer appelsinerne fra Sicilien og Campari soldaternes røde tørklæder!

CAMPARI ORANGE / ”GARIBALDI”

1 del Campari
3 dele appelsinsaft, gerne friskpresset

Ingredienserne hældes i et højt glas med isterninger. Pyntes med en appelsinskive.

MAJ – et episk match

Americano er navnet på en af de allerførste Campari-cocktails, og den er udviklet i Milano af selveste Gaspare Campari. Denne enkle drink, der består af Campari, rød vermouth og soda, stammer fra 1860-erne og gik oprindeligt under navnet en ’Milano-Torino’, der henviste direkte til ingrediensernes oprindelse: Campari fra Milano, vermouth fra Torino. I løbet af 1920’erne – under spiritusforbuddet i USA – tog tilrejsende amerikanerne i stigende grad denne cocktail til sig, og den fik i stedet navnet Americano efter de amerikanske turister. Americano er desuden en af James Bonds foretrukne cocktails og er den første cocktail, som James Bond bestilte i romanen Casino Royale.

AMERICANO:

1 del Campari
1 del rød vermouth
Soda (danskvand)

Fyld et lavt glas med is. Tilsæt Campari og vermouth og rør rundt. Fyld op med soda og pynt med en appelsinskive og citronskal.

JUNI – Kreativitet kan ikke forbydes

Paris, 1927. Efter at have forladt USA på grund af spiritusforbuddet, skabte den legendariske bartender Harry McElhone denne cocktail, der er opkaldt efter en af sine første mange fans – nemlig redaktøren af det daværende magasin, Le Boulevardier, Erskinne Gwynne. På det tidspunkt strømmede forfattere og kunstnere til de parisiske barer. Deres litterære og kunstneriske samtaler var ledsaget af cocktails, serveret i amerikansk stil, men med europæiske ingredienser.

BOULEVARDIER:

2 dele Campari
2 dele rød vermouth
3 dele Bourbon Whiskey

Ryst alle ingredienser med isterninger og si dem over i et afkølet cocktailglas. Pynt med citronskal.

JULI – Rækker ud efter himlen

Monte Carlo, 1957. Den populære cocktail, Sputnik – opkaldt efter satellitten af samme navn, blev skabt af barchefen på Hotel De Paris i anledning af et besøg af en velkendt russisk diplomat, og er den flydende hyldest til det sovjetiske rumprogram. Den første Sputnik blev sat i kredsløb om Jorden i oktober 1957.

SPUTNIK:

2 dele Campari
3 dele Vodka
1 del Triple Sec, fx Cointreau
2 dele sweet & sour (citronsirup)

Bland alle ingredienser med isterninger, og si drinken over i et afkølet cocktail glas.
??

AUGUST – Visse former for charme slår mere igennem end andre

USA, cirka 1922. Dette er ”Stars and Stripes”-versionen af en Negroni. I en Old Pal bruges whiskey baseret på rug (den dominerende whiskey-type under spiritusforbuddet) i stedet for gin. Den blev skabt i 20’ernes USA og genvandt enorm popularit i 50’erne, hvor den blandt andet var den berømte walisiske skuespiller Richard Burtons foretrukne cocktail.

OLD PAL:

1 del Campari
1 del Rye Whiskey , fx Wild Turkey Straight Rye
1 del tør vermouth

Bland alle ingredienser med isterninger. Rør godt rundt og hæld drinken over i et afkølet cocktailglas. Pynt med appelsinskal og et cocktailbær.

SEPTEMBER – Italiensk romantik, version 2.0

Milano, 2010. For at markere 150-året for Campari, blev en af historiens mest populære og lettilgængelige cocktails nyfortolket med et moderne twist for at illustrere, at lidenskab er et begreb, der aldrig går af mode.

CAMPARI ORANGE PASSION:

1 del Campari
2 skiver appelsin (gerne økologisk)
1 tsk. brun farin
3 dele appelsinsaft, gerne friskpresset
1 cocktailbær
Knuste isterninger

Placer appelsin og brun farin direkte på bunden af et højt glas og stød det med en morter. Tilsæt knust is, hæld Campari og appelsinjuice over og rør forsigtigt. Pynt med et cocktailbær.

OKTOBER – Den bedste fejl nogensinde

Milano, 1972. Bartender Mirko Stocchetto fra Bar Basso i Milano blev bedt om at lave en Negroni men kom ved en fejltagelse til at gribe en flaske med mousserende vin i stedet for gin. Denne fejl (“sbagliato” er italiensk for “forkert”) skulle vise sig at blive begyndelsen på en stor succes, og Negroni sbagliato nydes i dag over hele verden – selv af nogle af de mest hengivne klassiske Negronifans. Den er ideel for dem, der ønsker at nyde et par “bobler”, uden at skulle give afkald på den klassiske karakteristiske smag, de kender og elsker.

NEGRONI SBAGLIATO:
1 del Campari
1 del rød vermouth
1 del mousserende vin

Ingredienserne hældes op i et lavt glas med isterninger og der røres rundt. Pynt med en skive appelsin.

NOVEMBER – Nogle mesterværker egner sig ikke til museer

Torino, 1931. Legenden fortæller, at denne drik blev skabt af Angelo Giachino, ejer af den futuristiske restaurant Taverna del Santopalato, som senere blev omdøbt til Taverna d’Alluminio. Restauranten lå i Torino, midtpunktet i Italiens gastronomiske renæssance. Drinken Rosa Bianca var restaurantens mest populære cocktail og blev serveret sammen med de spektakulære og overraskende retter. Senere måtte restauranten desværre lukke, fordi de retter, som man havde hævdet var indbegrebet af det italienske køkken, i virkeligheden var udpræget ”elitære” og umuligt for almindelige mennesker at tilberede.

ROSA BIANCA:

1 del Campari
2 dele rosenlikør
3 dele appelsinsaft, gerne friskpresset
3/4 dråber anis

Ryst alle ingredienserne med isterninger og si drinken over i et afkølet cocktailglas, derefter stamme i et afkølet cocktail glas. Pynt med anis.

DECEMBER – rystet, når det er bedst

New York, cirka 1872. Campari og shakeren (patenteret i The Big Apple i samme år) blev opfundet med få års mellemrum og blev hurtigt en ”twosome”, der sammen skaber en helt særlig harmoni.

SHAKEN CAMPARI

1 del Campari rystes godt med isterninger og hældes over i et afkølet cocktailglas.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden