???½

Lee Cronin (The Hole in the Ground) skriver og instruerer Evil Dead Rise, genstarten af ??den populære gyserfilmserie, med fuld sanktion fra Sam Raimi og Bruce Campbell. Det, han skaber, er en respektfuld og skræmmende gyserfilm, der leverer en overraskende god historie om familie, opofrelse og overlevelse på trods af den store gore-faktor, publikum forventer af denne franchise.

Efter at have opdaget, at hun er gravid, vender Beth (Lily Sullivan) tilbage til sit eneste tilflugtssted – hendes søster Ellie (Alyssa Sutherland). Da hun ankommer, finder hun Ellie og hendes dysfunktionelt funktionelle familie i en krise, der skal flytte fra deres snuskede højhuse inden for tredive dage. Dette bliver dog den mindste af deres bekymringer, når et jordskælv rammer. Rysten åbner en kløft, hvor Ellies søn Danny (Morgan Davies) opdager en underjordisk hvælving, der indeholder en farlig gammel tome og nogle gamle optagelser. Danny er ikke tilfreds med at lade den være i fred på trods af advarsler fra sin søster Bridget (Gabrielle Echols), men spiller pladerne og frigiver utilsigtet en dæmonisk kraft, der ikke vil være tilfreds, før al uskyld i verden er ødelagt.

Der er store sko at udfylde, når du tager over fra Sam Raimi, især når det er hans signaturfranchise. Cronin formår at tackle manuskriptet og instruktionen med succes. Men i første akt føles det ikke altid sådan. Der er meget opsætning til det underliggende tema familie. Selvom dette trækker lidt lang tid, er gevinsten det værd, når først tingene går i gang. Ud over en solid historie leveres alt, hvad publikum forventer af Evil Dead, plus et par sidste bonusser for at få din hud til at kravle. Cronin nikker til de tidligere film uden at trampe på dem, og tilføjer organisk tilbagekald, der ikke virker som hokey, eller i hvert fald ikke mere, end seerne er vant til. Han refererer også til andre store gyserfilm fra før – især en bestemt scene fra The Shining. Rollebesætningen er helt med på det og leverer for det meste overbevisende præstationer som de levende, især Nell Fishers Kassie. Men intet af det kan sammenlignes med det usædvanlige skuespil, når de vender fra levende til hvad end man ville klassificere som døde i disse film. Sutherland er især bemærkelsesværdig for at skrue krybevolumen til tretten på en skala fra et til ti.

En ting, Evil Dead-fans er kommet til at forvente, er lemlæstelse, lemlæstelse og kropsdele, der aldrig helt dør. Deres tørst efter det groteske vil blive stillet. Effekt- og makeup-afdelingerne arbejdede overarbejde og gav enorme mængder blod, meget overbevisende effekter og nogle utroligt grufulde CGI. De nye rammer for en smuldrende bank, der blev omdannet til lejligheder, kan i første omgang gøre publikum tvivlsomme. De foruroligende, svagt oplyste og knap så beboelige forhold er gengivet, så det fungerer fuldstændigt – og nogle gange mere end en afsidesliggende hytte i skoven.

Evil Dead Rise får bestemt sin “R”-rating, og mange øjeblikke i filmen er for grafiske for nogen yngre øjne. Når det er sagt, er det usandsynligt, at fans af franchisen og denne type gyser bliver skuffede. Så længe de holder et åbent sind omkring genstarten, vil de ikke have nogen økser – eller motorsave – at slibe om filmen.