Beach Boys kommer til Danmark

Array

Eneste koncert i Danmark

The Beach Boys genforenes i 2012 og giver 1. august koncert på Amfiscenen ved Musikhuset. Det bliver den bandets eneste koncert på dansk grund i denne omgang.

Forsalget begynder mandag 20. februar kl. 10 fra Musikhuset hjemmeside.

4.000 billetter sættes i salg til en udendørs koncert på Amfiscenen ved Musikhuset Aarhus. Og det bliver The Beach Boys i den stærkest mulige opstilling, når det legendariske band besøger Danmark. Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston og David Marks har det nye jubilæums-album klar, når de til april indleder verdensturnéen ved jazzfestivalen i New Orleans. I søndags kunne man opleve bandet ved den amerikanske Grammy-uddeling i Los Angeles.

”Jubilæet betyder meget for mig, for jeg savner drengene og glæder mig meget til at lave et nyt album og være på scenen med dem igen, siger den 69-årige Brian Wilson.

Musikhistorie af allerhøjeste kaliber
Genforeningen af The Beach Boys kaster store overskrifter af sig, for det er musikhistorie, vi taler om. The Beach Boys startede i 1961 med de tre Wilson-brødre Brian, Carl og Dennis, fætteren Mick Love og Brians skolekammerat Al Jardine som hovedaktører, og efter lokal succes med singlen Surfin’ udgav de debut-albummet Surfin’ USA året efter.

Gruppen spillede melodiøs pop inspireret af superproduceren Phil Spectors store lyd og en light-udgave Chuck Berrys rock’n’roll. Og så var der lige vokal-arbejdet: Brian Wilsons kor-arrangementer og den helt særegne brug af de lyse mandestemmer blev et kendetegn alle, der har tændt for en radio, kender i dag.

I de første år var det ukompliceret pop med alle surf-sangene, Surfer Girl, Surfing Safari, I Get Around, Fun Fun Fun, Help Me Rhonda m.v. – 15 hit-singler både i USA, England og andre steder blev det til frem til 1965. Men Brian Wilson ville og havde talent til mere.

Brian Wilson havde åbenlyse kvaliteter i studiet som sangskriver, arrangør og producer, så for at bruge kræfterne bedst koncentrerede han sig mere og mere om arbejdet i studiet, mens den øvrige gruppe opfyldte efterspørgslen på landevejen.

Pet Sounds – et af rockhistoriens største værker
Today! fra 1965 var første højkvalitets-eksempel på den arbejdsdeling, og var den et stort skridt væk fra de uskyldige surf-sange, så kom det helt massive gennembrud på den front året efter med Pet Sounds.

Det album er anset for at være en af rockens største værker i det hele taget, hvor Wilson brillerede i studiet med multilags-produktioner, intelligent sammenskruede sange og lydbilleder, som den tids populær-musik ikke var vant til. Bl.a. The Beatles lod sig inspirere.

Paul McCartney sagde: ”Ingen er musikalsk uddannet, før de har hørt Pet Sounds. Det er en helstøbt klassisk plade, som på mange måder er umulig at forbedre”. Og Beatles-producer George Martin tilføjede: ”Uden Pet Sounds, var Sgt. Pepper aldrig blevet til noget. Pepper var et forsøg på at nå samme niveau”.

Problemet SMiLE
Konkurrencen mellem Beatles og Brian Wilson var også delvist begyndelsen til Beach Boys’ store krise: For da Brian Wilson hørte Beatles’ Revolver, svarede han igen med et højt udtalt løfte om at lave den ultimative rockplade, SMiLE. Og hvor de øvrige Beach Boys’ var begyndt at knurre allerede under Pet Sounds, fordi dens musik stak helt af fra den ubekymrede populære popformel (som betød at interessen i USA kølnedes, mens bl.a. englænderne til gengæld var ellevilde), blev den udsyrede laboratorie-stemning Brian Wilson skabte til at fuldføre SMiLE et kæmpeproblem.
Ni måneders studiearbejde og hundredevis af optagelser, brudstykker, lydklip m.v. blev skrinlagt og gemt helt væk i forsommeren 1967, fordi forventningspresset, over-perfektionismen, manglende overblik, intern uro i bandet og et udtalt lsd-misbrug gjorde det umuligt for Wilson at sy musikken sammen til et hele. Og havde han alligevel haft bare et lille håb, knækkede han helt sammen, da Beatles kort efter udgav Sgt. Pepper…

Men at det stadig er helt relevant og aktuelt at tale om SMiLE 45 år efter, bevises af at SMiLE-optagelserne endelig blev udgivet i november sidste år. Til stor anerkendelse verden over. Lige som Brian Wilson i 2004 nyindspillede sit eget bud på musikken og efterfølgende blev hyldet som topnavn på alverdens koncert-scener – bl.a. Roskilde Festivalen. For er og bliver værket ufuldendt, er det ambitiøs og fantasirig musik med så højt til loftet, at det virker uendeligt.

Svingende karriere
Efter 1967 har Beach Boys’ og Brian Wilsons karriere svinget. Og skæbnen har på mange måder været ond ved gruppen. Rockmiljøet og Woodstock-generationen regnede ikke gruppen for noget, selv om den – med og uden Brian Wilson – faktisk formåede at lave en del kvalitets-udspil. Og uanset hvad, var gruppen i mange år et stort trækplaster på verdens koncert-scener.

Men tilbageslagene har været tunge. I 1983 druknede Dennis Wilson efter en periode med massive personlige problemer (han druknede, fordi han dykkede efter personlige ejendele, han tidligere havde smidt ud i raseri). Trods det fortsatte gruppen og spillede bl.a. for 750.000 tilskuere i Washington i 1985. I 1988 fik de deres første hitliste-topper i 22 år med Kokomo, og succesen vendte tilbage med jævnere mellemrum frem til sidste pladeudspil i 1996.

I 1998 døde Carl Wilson af lungekræft, men trods det er musikerne alligevel fortsat med at optræde under Beach Boys paraplyen – under en eller anden form. Mike Love og Bruce Johnston sammen, Al Jardine for sig – og den genopstandne Brian Wilson.
Midt i det har der været en storm af søgsmål medlemmerne i mellem. Et af de mere spektakulære endte med, at Brian Wilson og dennes psykiater blev tvunget fra hinanden på grund af sidstnævntes dominans over stjernen. Andre har drejet sig om rettigheder til sange, komponistrettigheder, rettigheder til brug af Beach Boys’navnet m.v. Den seneste retssag endte i 2007.

Men tiden har altså læget sårene så meget, at Brian Wilson & Co.nu igen er parate til at stå på en scene sammen. Ingen ved selvfølgelig hvor længe – men så meget desto større er grunden jo til at møde op til begivenheden i Aarhus.

THE BEACH BOYS
featuring Original Members:
Mike Love, Brian Wilson, Al Jardine, Dave Marks & Bruce Johnston
with
John Cowsill, Jeffrey Foskett, Scott Totten, Darian Sahanaja, Paul Von Mertens, Scott Bennett, Probyn Gregory

Billetpris: 620 kr. inkl. gebyr

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden