Eksklusivt interview med Jon Favreau

Xplay har haft fornøjelsen af at kunne stille Jon Favreau, instruktøren af Cowboys & Aliens, et par spørgsmål om filmen.

Husk også at deltage i vores konkurrence – klik her !

q= spørgsmål
a= svar

Cowboys & Aliens
Q: Hej Jon. Er du enig i, at Cowboys & Aliens er anderledes end alt hvad du har lavet før?

A: Ja. Og hvis nogen siger det, så jeg tager det som en kompliment. Der er humor, men der er en masse tilbageholdenhed i det. Der er masser af følelser, og jeg er stolt af det. Jeg tror, at hvis du kan få nogen til at se en film kaldet Cowboys & Aliens og røre dem, har jeg gjort mit job. Jeg ved, når jeg er blevet rørt gennem latter eller følelser, det er der, at filmen har min hengivenhed. Hvis du ser et teaterstykke, og du er rørt til tårer eller latter, jeg tror det er, hvad underholdning er til for. Det er ikke bare skuespil.

Q: Daniel Craig sagde, da han første gang læste …

A: Vent. Du fik Daniel til at tale?
Q: Ja.

A: Wow, du er god (griner). Beklager, gå videre.

Q: Tak. Daniel sagde, da han første gang så manuskriptet og så titlen var Cowboys & Aliens troede han det var en komedie. Er det noget, du har måttet overvinde i markedsføringen af filmen?

A: Det ved jeg ikke. Det bare at jeg synes jeg er på det punkt i min karriere, efter succesen med Iron Man filmene og Elf, at jeg kunne tage en chance nu. Jeg ved, jeg er meget stolt af filmen. Det er ligesom at bygge et fly. Du kan have hver nitte ret, og det kunne være smukt fremstillet og konstrueret, men hvis den ikke letter, det er ikke en flyvemaskine. Med denne type film, hvis publikum ikke kan lide det så har du ikke gjordt dit job. Jeg håber, på grund af den titel, er det ikke så stort et stræk for publikum, og folk ikke antager det er en komedie. Jeg tror, når folk ser Daniel Craig og Harrison Ford er i filmen, selvom det er en sjov titel, ved man at det ikke er rent pjat.

Q: Der er nogle sjove øjeblikke i filmen.

A: Det sjove kommer fra situationerne. Når Harrison Ford er Indiana Jones eller Han Solo, er han sjov, men det er ikke en komedie. Det samme med James Bond. Daniel Craig bringer ironi til det. Der er en vis stil og det er en fornøjelig film, men det er ikke dumt. Du har altid lyst til det er farligt, og jeg har altid ville have det til at føles farligt. Måske er vi leverer noget, publikum ved ikke, de får. Jeg tror altid, hvis publikum forventer noget, og du giver dem noget andet, og de kan lide det, det er når de respekterer dig mest. Det meste af dette års sommer film har ikke overrasket mig. Jeg så trailerne, også set filmene, og jeg var ikke overrasket. Filmene er re-makes eller superhelte film. Jeg har ikke været overrasket. Det er en risiko. Jeg håber, vi overraske publikum med Cowboys & Aliens.

Q: Kan du fortælle om din brug af CGI i filmen?

A: Som med Iron Man, og selv Zathura jeg forsøgte at bruge det gamle trick, som Spielberg bruger i Jurassic Park, når der er brug CGI, så er du er nødt til at bruge CGI og ikke bruge den, når du ikke har det. Jurassic Park ser rigtig godt ud selv idag. Det var en af de første CGI film. Man skulle tro, teknologi ville have bevæget sig nok, at det ville se falsk ud, men det ser stadig virkeligt ud, fordi Steven har skudt det på den måde, før der var CGI. Han havde Stan Winston animatronics og når du så dinosaurerne det var gennem regn og mørke, og gennem vinduet af en bil. Du vidste ikke, om du kiggede på en marionet eller CGI. Så meget af det er at designe optagelserne på den måde. Jeg virkelig ønskede at dække udlændinge i filmen, ligesom de gjorde i den præ-CGI æra. Hvis man ser på Alien og Aliens, de var meget anderledes end den tredje Alien filmen, når de havde CGI. For mig, mistede det hele af sin charme på dette punkt. Det handler om at designe den til at gøre CGI se godt ud.

Q: Du er en forfatter, instruktør, skuespiller, producer og executive producer. Hvad føler du dig mest komfortabel med at lave?

A: Executive Producer, fordi de ikke laver noget (griner). Jeg tror, det er “storytelling”. Steven Spielberg gør meget i at skrive, men han bliver aldrig kaldt en forfatter. En masse direktører laver meget arbejde som producerer normalt gør. En masse af producenterne gør en masse som instruktører. Jeg er holdt op med at blive hængt op på, hvad du hedder. En masse gode partnerskaber bryde op over egoer og kreditter. Jeg kan lide at være direktør, fordi det giver mig at være i centrum for alt, men har intet reel ansvar. Matty Libatique (filmfotograf) beslutter, hvor kameraet peger hen normalt. Skuespillerne beslutter hvilke valg de træffer. Forfatteren afgør, hvad han vil sige og klipperen beslutter, hvordan vi kommer til at klippe det sammen. Mit job er at være kvalitetskontrol for at få den rigtige gruppe af mennesker sammen og få visionen konsekvent. Hvis jeg ser noget, eller jeg får en rigtig god idé, så hopper jeg lige i. Men som regel lader jeg alle gør deres ting. Der er ikke noget værre end at arbejde for en instruktør, der forsøger at bevise noget eller ikke ved, hvad de gør.

Q: Var det svært at få Daniel Craig og Harrison Ford med i filmen?

A: Daniel var på ret hurtigt. Han læste manuskriptet og kunne lide det. Jeg synes ideen om at spille en cowboy var meget tiltrækkende for en knægt fra England. Jeg synes også ideen om at gøre noget uden for James Bond, som var så stærk, identificere rolle, var vigtigt for Daniel. Der er en masse aktører, som ikke har gjort noget siden, at James Bond rolle. For hver Sean Connery der er en Roger Moore. Daniel så frem til muligheden for at redefinere sig selv i lyset af stadig at være James Bond. Med Harrison, sagde han “Ok, hvad er det? Jeg forstår det ikke”. Harrison er kongen af genren sci-fi så hvis han indvilliger i at gøre det, så er han en velsignelse dit projekt. Så jeg sagde: “Her er hvad vi tænker. Her er hvordan jeg ser din karakter. Her er grafikken viser, hvordan vi skal designe rumskibe. Her er hvordan vi kommer til at lyse scener”. Han så det var ikke en fjollet komedie. Harrison har en stor fornemmelse af, hvad der er kommercielt sjovt, men det betyder ikke, du er nødt til at sænke intelligens af filmen. Du kan gøre det så smart som du vil, så længe du stadig leverer det som en popcorn-film. Harrison var med på mindre end en uge efter jeg mødtes med ham. Steven (Spielberg) talte med ham, og han fortalte mig, hvad han mente om mig. Harrison kiggede på mit andet arbejde. Det er, hvad der er rart, om Iron Man. Folk troede, det ville bare være en anden fyr kører rundt i en dragt bekæmpelse af kriminalitet, men vi overskred folks forventninger. Folk nu kender mig som en filmskaber og tror, de vil ikke gøre sig selv til grin, hvis de arbejder sammen med mig. Det er måske ikke et hit, men i det mindste de er stolte af det.

Q: Vi er ikke tilbøjelige til at se så mange westerns i disse dage. Tror du det er en afspejling af det globale film marked. Måske lande uden for USA er ikke så interesseret i westerns? Superhelte film synes at være den mest populære film på verdensplan.

A: Verden er ét stort samfund. Det internationale filmmarked er nu større end det nordamerikanske marked. Du taler til verden, når du laver en film. Hvad jeg tror der sker nu med superhelte film er du har alle denne teknologi, som giver dig mulighed for at lave en film om en fyr der flyver rundt i en jern-dragt eller skyde spindelvæv og hopper fra bygning til bygning. Tilbage i gamle dage, du var nødt til at lave westerns, fordi alt hvad du havde, var heste og seks skytter.

Q: Du har sagt japanske instruktør Akira Kurosawa og hans samurai film blev en stor indflydelse på Cowboys & Aliens. Kan du fortælle om det?

A: Selvfølgelig. Jeg var bekendt med Kurosawas samurai-film, før jeg var godt bekendt med den klassiske westerns. Jeg, som en film fan, opsøgte John Ford, fordi så mange direktører som jeg så op til – Kurosawa, Steven Spielberg, George Lucas, Martin Scorsese – var stærkt påvirket af John Ford. En masse af amerikanske western fans var inspireret af Kurosawas arbejde og Lucas ‘arbejde. De har alle beskæftiger sig med samme karakterer. Selv om jeg ikke ville svare Cowboys & Aliens med Seven Samurai, fra et strukturelt synspunkt, hvad du havde var disse mennesker som står over for en fjende, der kommer ned fra bjergene på hesteryg. For os var de banditter, der kommer fra himlen. Den samurai, som er de gunfighters, er bragt sammen, og de er nødt til at overvinde deres frygt og mangler for at besejre fjenden. For mig det er det bedste af den menneskelige ånd og det bedste fra biografen – når du overvinder store odds.

Tak.

Cowboy & Aliens er ude på Bluray & DVD i dag.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden