Downsizing

Alexander Payne er en af de få instruktører, der aldrig har lavet en dårlig film. ”Rundt om Schmidt”, ”Sideways”, ”The Descendants” og ”Nebraska” spillede alle sammen en rolle ved Oscar-showet, det år, de var udgivet. Han har op til flere gange bevist, at han er i stand til at balancere det sjove med det seriøse og få det hele til at gå op i en højere enhed. Derfor lod det til at ”Downsizing”, en satire om overbefolkning – og som efter sigende har været et passionprojekt for Payne igennem flere år – ville ligge lige til hans højre ben. Missede man filmen i biografen, så kan man glæde sig over, at ”Downsizing” lige netop er landet på DVD, Blu-ray og 4K Ultra HD i Danmark.

I science-fiction-komedien ”Downsizing” har en norsk forsker (Rolf Lassgård) fundet løsningen på menneskehedens største trussel om overbefolkning. Man skal skrumpe verdens befolkning, så de ikke slider på miljøet. Opfindelsen får dog det værste frem i folk, der hurtigt kan lugte en let mulighed for at få det liv, de altid har drømt om i ministørrelse, hvor penge har langt større værdi. Det samme gør ægteparret Paul (Matt Damon) og Audrey Safranek (Kristen Wiig), som vælger at lade sig nedskalere. Det nye lilleputliv bliver dog alt andet end vellykket for Paul, der må sande, at selv små mennesker godt kan få store problemer.

Selve plottet til ”Downsizing” er originalt, interessant og virkelig sjovt. Det minder næsten om et syret afsnit af ”Black Mirror” – filmen er dog ikke præsenteret knap så dystert. Udover det har Payne aldrig givet os en grund til ikke at skulle stole på ham. Af den grund havde jeg ganske høje forventninger til ”Downsizing”. Vi danskere kan endda glæde os over, at Søren Pilmark spiller en ganske essentiel rolle i filmens første akt, som en af hjernerne bag opfindelsen.

”Downsizing” er på flere punkter en vellykket film. Damon er et fint valg i rollen som den pressede Paul og han sørger for, at man er i godt selskab hele vejen igennem. Payne har som sagt haft denne film i tankerne i en længere årrække, men har ikke følt at teknologien har været god nok før nu. Specieleffekterne imponerer og man tvivler aldrig på, at Paul og company er under 10 cm. høje. Til tider glemmer man det, men så ser man pludselig en uskyldig blomst, som i lilleputverdenen er på størrelse med et træ og man kommer straks i tanke om, hvordan landet ligger.

Desværre er ”Downsizing” ikke på niveau med Paynes tidligere værker. Dette skyldes bl.a. den knap så gode historie. Med en spilletid på hele 135 minutter, så føles det flere gange som om, at filmen går i ring. Plottet fejler ikke noget, men når det kommer til alt, så er der ikke meget kød på historien. Paul oplever problemer med konen. Paul har en overexcentrisk nabo. Paul møder en sød kvinde. Paul tager på ferie. Det virker som om, at ”Downsizing” ofte tager afstand fra det der i første omgang gjorde den interessant, for i stedet at fortælle en noget mere triviel historie. Filmens sidste akt tager dog en drastisk drejning og byder på et budskab, som går hånd i hånd med filmens plot. ”Downsizing” skulle nok have været bedre, men her er stadig tale om en udmærket film.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i Ultra HD Widescreen 2160p. Diskens transfer er simpelthen fejlfrit. Især skarpheden og detaljerigdommen imponerer – der er ikke ét tilnærmelsesvis sløret skud, og man kan nærmest tælle alle porerne på Matt Damons ansigt. Man kan heller ikke sætte en finger på farvegengivelsen eller kontrasten, og jeg bemærkede ikke én glorie eller ét utilsigtet støvkorn.

Lydformatet er præsenteret i 5.1 DTS-HD Master Audio. Den auditive atmosfære er fuldkommen fantastisk – der foregår altid noget i samtlige højtalere, men man føler sig aldrig overdynget med unødvendige lydeffekter. Hver eneste replik er klokkeklar og støj forekommer aldrig.

 

Ekstramateriale

4K Ultra HD-udgivelsen af ”Downsizing” indeholder også Blu-ray-udgivelsen af filmen. Udover det indeholder udgivelsen seks minidokumentarer som alle sammen giver et godt indblik i skabelsen af filmen samt idéerne bag plottet. Disken byder på ”Working with Alexander”, ”The Cast”, ”A Visual Journey”, “A Matter of Perspective”, “That Smile” og “A Global Concern” og de præsenteres allesammen i HD og fremstår yderst velproducerede.

 

Konklusion

Sammenlignet med Paynes tidligere værker, så er ”Downsizing” en skuffelse. Sammenlignet med alt muligt andet, så er dette dog en udmærket lille film. 4K Ultra HD-udgivelsen af filmen ser hamrende smuk ud i hjemmebiografen og lyder mindst lige så godt. Disken indeholder lige så en række velproducerede minidokumentarer, som giver et fint indblik i skabelsen af filmen.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden