Under the Dome (Season 1)

Chester’s Mill i New England er en ganske almindelig amerikansk lilleby med omkring 2000 indbyggere. Pludselig lægger en usynlig kuppel sig over byen og det nærliggende opland, og byen bliver fuldstændigt afskåret fra omverdenen. Ingen kan komme ind og ingen kan komme ud. Militæret prøver at trænge gennem med alle midler, men uden held. I byen indser den magtgale og forbryderiske James ’Big Jim’ Rennie (Dean Norris), at det er den chance, han har ventet på. Han får hurtigt etableret sit eget brutale og nådesløse politikorps, og kun nogle få af byens indbyggere formår eller vover at sætte sig op mod ham: Dale (Mike Vogel), Julia (Rachelle Lefevre), nogle få reelle og ærlige politifolk og en håndfuld teenagebørn med den intelligente Joe (Colin Ford) i spidsen.

Under the Dome3

”Under the Dome” er baseret på bogen af samme navn (på dansk, ”Under kuplen”), skrevet af Stephen King. King har i over 40 år skrevet mere end 40 romaner og 200 noveller. Alene af den grund er alle hans værker ikke lige skarpe, men når han er bedst, er han i en klasse for sig selv. Ingen forstår som han at finde på spændende ”hvad nu hvis”-scenarier. Bogen, ”Under kuplen”, udkom i 2010 og allerede tre år senere var CBS hurtige til at løfte sløret for pilotafsnittet. Forståeligt nok, for historiens udgangspunkt er vanvittigt spændende og egner sig perfekt til en tv-serie. King var endda så sød at skrive 1200 sider, så der er rigeligt at tage hul på i den kommende sæson som har premiere til juni. Første sæson af ”Under the Dome” byder på 13 afsnit som strækker sig over ca. 9 timer. Ligesom i ”Lost”, sidder man konstant og gætter på, hvad der står bag de mærkværdige begivenheder. Er det terrorister, aliens eller fjendtlige magter der står bag? Svaret (hvis der overhoved er et svar) skal selvfølgelig ikke nævnes her, men tvivlen er en af denne sæsons stærkeste midler. Man får ofte nogle åbenbaringer, men bliver hurtigt i tvivl igen og fortsætter derefter med gætteriet. Man keder sig derfor aldrig, da man konstant stiller sig selv spørgsmålet: ”Hvem/hvad pokker står bag denne enorme kuppel?”

Under the Dome1

Pilotafsnittet er instrueret af vores egen Niels Arden Oplev (Mænd der hader kvinder), og ingen tvivl om at dette afsnit er sæsonens bedste. Og jeg fremhæver ikke Oplevs afsnit, fordi jeg dåner ved tanken om en dansk instruktør i en international tv-succes. Jeg gør det, fordi at Oplev simpelthen står bag sæsonens bedste indslag. ”Under the Dome” starter med et brag og man trykker desperat på fjernbetjeningen for at komme i gang med andet afsnit. Skuespillet er måske ikke altid lige overbevisende, men Mike Vogel gør et fornemt stykke arbejde i hovedrollen. Han har i mine øjne altid været en overset skuespiller, så det er skønt at se ham i en ordentlig hovedrolle. Med Steven Spielberg som producent har ”Under the Dome” også en god sjat penge, at gøre godt med, og det kan ses. Af en tv-serie af være byder denne sæson nemlig på en masse overbevisende specieleffekter.

Tv-serien fortsætter på fornem vis, men omkring midtvejs begynder kvaliteten at dale. Undervejs udspiller der sig en masse små sidehistorier og nogle af dem kører man hurtigt træt i. Nogle af de senere afsnit er ligefrem middelmådige, og det er virkelig en skam, da det hele ellers startede så godt. Havde sæsonen holdt niveauet, havde jeg været villig til at smide 5 store stjerner efter den. I stedet må den nøjes med et 4-tal. Bevares, det er stadig en flot og velfortjent karakter, for over halvdelen af sæsonen er som sagt glimrende. Det sidste afsnit slutter desuden sæsonen af på fornem vis og man mindes om, hvor mange spændende muligheder og retninger fortællingen kan gå i når anden sæson begynder om et par måneder. Til den tid er jeg i hvert fald med foran fjernsynet i håb om en anelse mere helstøbt sæson. Universet oser af potentiale, og på trods af et par afsnit der ramte ved siden af i denne sæson, kan ”Under the Dome” godt gå hen og blive en rigtig fremragende tv-serie.

Under the Dome2

Billede og lyd:

Billedformatet er præsenteret i 1.78:1 widescreen-format. Billedet er knivskarpt, detaljerigdommen er forbløffende, og både farvegengivelsen og kontrasten er upåklagelig hele vejen igennem. Jeg bemærkede ingen snavs eller edge-enhancement, mens mild banding forekommer så sjældent, at en topkarakter alligevel hives hjem.

Lydformatet er præsenteret i 5.1 Master Audio. Mange nyproducerede tv-serier lyder lige så godt som Hollywoods nyeste storfilm, og dette lydspor er ingen undtagelse. Lyden har en solid bund, og panoreringerne sidder lige i skabet. Replikkerne kommer klokkeklart igennem og rumklangen er superb.

Ekstramateriale:

Blu-ray-udgivelsen af ”Under the Dome” indeholder en imponerende sjat ekstramateriale. Mest spændende er nok en kort dokumentar, som giver et indblik i skabelsen af pilotafsnittet, som Oplev jo stod bag. Derefter er der en spændende featurette der viser, hvor svært det var, at gengive Kings univers som tv-serie. Sidst, men ikke mindst, er der en håndfuld slettede scener og en morsom sammenklipning af skuespillernes brølere. Her er timevis af ekstramateriale, der nok skal underholde fans af showet.

Konklusion:

Første sæson af ”Under the Dome” starter fremragende, men formår ikke helt at holde niveauet. Alligevel er universet så fascinerende, at det i den grad er værd at tage hul på. Tv-serien ser fantastisk i HD, og lyder mindst lige så godt. Udgivelsen indeholder også en masse spændende ekstramateriale, som fans kan tage hul på, mens de venter på næste sæson. Dette er en fremragende udgivelse af en meget god sæson.

 

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden