The Counselor

“The Counselor” oser af potentiale. I instruktørstolen sidder ingen ringere end Ridley Scott, manden der gav os ”Alien”, ”Blade Runner”, ”Gladiator”, ”American Gangster”, ”Thelma og Louise” og jeg kunne blive ved. Foran kamereat har vi Michael Fassbender, Javier Bardem, Brad Pitt, Penélope Cruz og Cameron Diaz. Fem glimrende skuespillere. Cormac McCarthy har skrevet historien, og hvis hans navn ikke ringer en klokke, kan jeg fortælle, at den Pulitzer-vindende forfatter tidligere har stået bag fabelagtige fortællinger som ”No Country for Old Men” og ”The Road”. Lyder det som en god kombination? Ja, for pokker! Derfor er det ikke til at forstå, at ”The Counselor” er en rigtig dårlig film. Hvordan kunne det gå så galt? Denne film burde have været et oscarvindende mesterværk. Ak ja, det er ikke til at begribe.

the-counselor4

Den succesrige advokat, som i filmen går under navnet Counselor (Michael Fassbender), lader grådigheden tage over bl.a. for at købe en meget dyr forlovelsesring til sin uskyldige kæreste, Laura (Penélope Cruz). På trods af flere velmenende advarsler lader den glatte forretningsmand sig ikke skræmme og kaster sig ud i en narkosmugling for et trecifret millionbeløb. Han benytter sig af sine lyssky kontakter, mellemmanden Westray (Brad Pitt) og den excentriske klubejer Reiner (Javier Bardem), der selv er dybt forelsket i den sexede og tilsyneladende farlige Malkina (Cameron Diaz). Men noget går grueligt galt, og pludselig er advokaten fanget i en ond spiral af vold, tortur og iskold forretning.

”The Counselor” er en gigantisk rodebutik. Jeg gav min dyrebare koncentration i 137 minutter, og fik stort set intet tilbage. At se denne film er som at bevæge sig gennem en labyrint. Man føler sig fortabt. På overfladen af overfladen udspiller der sig et nogenlunde sammenhængende handlingsforløb. Den ellers simple handling er mildest talt en rodebunke rent fortællerteknisk og efterlader én med mange løse ender i håb om at fremstå mere intelligent end skidtet egentlig er. Jeg beundrer film, der ikke undervurderer sit publikum. Hollywood spytter alt for mange film ud, som serverer det hele på et sølvfad og ikke giver meget stof til eftertanke. Derfor er det rart med film der tør udfordre. Jovist, ”The Counselor” udfordrer én til ikke at slukke for fjernsynet undervejs, men det er bare ikke helt det samme. Når man giver sin fulde koncentration er det kun retfærdigt, at man får noget som giver mening. Eller i hvert fald en lille åbebaring i ny og næ, så man føler, at ens koncentration ikke er gået til spilde. Desværre insisterer denne film på at være en forvirrende skabning uden hoved og hale gennem hele spilletiden.

the-counselor2

Hver eneste scene synes at sætte en ny handling i gang, og spørgsmålene hober sig hurtigt op, og man sidder desperat i håb om at få nogle svar på bordet, men der sker intet. Intet bliver forklaret. Der bliver konstant snakket om begivenheder og personer som man ikke kender til. Motivationen bag karaktererne er ikke til at forstå. Hvem er de her mennesker? Hvad laver de? Hvorfor gør de det? Hvad er deres mål? Spørgsmålene står i kø, men filmen har ikke i sinde at besvare. Jeg elsker et mysterie, men det er ikke hvad ”The Counselor” er. Det eneste mysterie er, hvordan en masse talentfulde mennesker kunne samles om at lave så dårlig en film. Filmen er flot at se på, skuespillerne er meget dygtige og nogle af dialogerne fremstår oven i købet intelligente, men det kan jo være lige meget, når man i helhed er bedøvende ligeglad med resten af filmen. Det meste af tiden er karaktererne blot nogle kroppe, som der kommer ligegyldige ord ud af, og handlingsforløbet kører fra den ene tilfældige begivenhed til den anden. Suk… ”The Counselor” må nøjes med et meget lille 2-tal, da filmen dog ikke er så dårlig, at den gør mig sur. Den er bare så dårlig, at den gør mig ked af det. På trods af at filmen kommer lidt op i omdrejninger mod slut, samt en masse fantastiske skuespillere, der gør hvad de kan, er det ikke muligt for mig, at anbefale denne film til nogen som helst.

the-counselor3

Billede og lyd:

Billedformatet er præsenteret i 16:9 Widescreen (2.35:1). ”The Counselor” ser fantastisk ud i HD. Detaljerigdommen er billedskøn, kontrasten er lige så upåklagelig som farvegengivelsen, og jeg bemærkede ingen glorier eller utilsigtede støvkorn.

Lydformatet er præsenteret i DTS-HD-MA 5. 1. Filmens lydside er lige så imponerende som dens forbløffende billedside, og den gengives ligeledes perfekt på Blu-ray. Ikke én enkel replik drukner i virvaret, og panoreringerne sidder lige i skabet.

Ekstramateriale:

Blu-ray-udgivelsen af ”The Counselor” indeholder 2 discs. Den ene skive byder på biografversionen af filmen samt nogle slettede scener. Den anden skive indeholder en forlænget version af filmen som byder på mere blod, vold og sex. Så har Ridley Scott også indtalt et kommentarspor, hvor han snakker om skabelsen af filmen.

Konklusion:

”The Counselor” er en af de største filmbrølere i nyere tid. Det er ikke den dårligste, men baseret på potentialet, mulighederne og de store talenter foran og bag ved kameraet, er denne film en skandale. Udgivelsen savner noget mere ekstramateriale, men til gengæld ser og lyder filmen fantastisk på Blu-ray. Spring for guds skyld denne film over. Plakaterne og trailerne ser lovende ud, men tro mig, ”The Counselor” er en stor fuser, som du ikke engang vil byde din værste fjende i et forsøg på at kede personen ihjel.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden