Cate Blanchett vinder Golden Globe i kategorien ’Bedste Kvindelige Skuespillerinde’ for ’BLUE JASMINE’

Prisen er den tredje i rækken for den Australske skuespillerinde, der tidligere har vundet for sin hovedrolle i “Elizabeth” (1998) og hendes rolle i “I’m Not There” (2007). Hun har derudover modtaget 6 Golden Globe nomineringer for hendes præstationer.

For Blanchett markerede “Blue Jasmine” en drøm om at arbejde med Woody Allen, der gik i opfyldelse. Allen skulle angivelig have ringet til skuespillerinden i hendes hjem i Sydney, Australien, i 2012 og fortalt at han havde en skræddersyet rolle til hende. For at forberede sig rollen tog Blanchett bl.a. på research ture til caféer, restauranter og butikker på Manhattans Upper East Side, gennemgik forløb med en Voice-coach for at får New York’er accenten på plads og mødtes med medspiller Sally Hawkins, for at få styr på deres karakterers specielle søskendeforhold.
Med prisen slog Blanchett bl.a. Sandra Bullock som stranded astronaut i “Gravity”, Kate Winslet som skrøbelig single-mor som falder for en flugtfange i “Labor Day”, Judi Dench som den irske moder der leder efter sin bortadopterede søn i “Philomena” samt Emma Thompson som den spøjse forfatter og Mary Poppins skaber P.L. Travers i filmen “Saving Mr. Banks”.

Woody er tilbage
Samme aften blev den 78-årige filminstruktør hædret med den særlige Cecil B. Demille ærespris, for hans uovertrufne karriere inden for film. Woody Allen var ikke selv til stede ved søndagens prisuddeling, så prisen blev modtaget af ‘Annie Hall’ skuespillerinden Diane Keaton og Allens nye stjernefrø Emma Stone. Allen har skrevet og instrueret mere end 45 film og har vundet flere store priser, heraf 4 Oscars og 2 Golden Globes

Woody Allen er tilbage i det seriøse hjørne med et højaktuelt drama om økonomisk og social deroute og prisen for ikke at se realiterne i øjnene, før det er for sent. I Blue Jasmine spiller Cate Blanchett overklassefruen Jasmine, der må se sin sociale prestige, Chanel-dragterne og luksuslivet smuldre væk, da ægteskabet med rigmanden Hal (Alec Baldwin) opløses, efter han tiltales for bedrageri i milliardklassen. Hun flygter fra New York og ankommer desperat og chokeret til San Francisco for at bo i en beskeden 2V lejlighed hos søsteren Ginger (Sally Hawkins), der arbejder i et supermarked. Det bliver et gigantisk kultursammenstød, men også en mulighed for begge søstre for at se nærmere på de problemer, de begge tumler med.

Som med Match Point og Midnight in Paris har 78-årige Woody Allen skrevet og instrueret Blue Jasmine men spiller ikke selv med. Foran kameraet leverer Cate Blanchett en enestående præstation i titelrollen og desuden medvirker Alec Baldwin (Det’ indviklet), Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky), Peter Sarsgaard (An Education) og en af USA’s pt. mest populære komikere, Louis C.K..

Amelderroste drama der sætter rekord
Woody Allens 48. film, det højaktuelle drama Blue Jasmine sætter personlige rekorder for instruktøren efter den amerikanske premiere i sommeren 2013. Filmen åbnede i en såkaldt limited release i USA, men markerer sig hurtigt med årets højeste screen average for limited releases i USA. Med denne åbning slog Woody Allen også sit seneste biografhit Midnight in Paris, der åbnede med en screen average på 99.834 dollars og i Danmark endte med et billetsalg på over 110.000.

Både danske og amerikanske anmeldere var ovenud begejstrede for Blue Jasmine og fremhæver den som Allens bedste film i årevis. Især Cate Blanchetts præstation i hovedrollen som den tragiske Jasmine er anmelderne helt uden undtagelser enige om at karakterisere som fremragende – og Blanchett spås således også som en af favoritterne til at vinde Oscar-statuetten i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle. Og med Golden Globe prisen i søndags, er favoritrollen kun blevet yderligere forstærket.

BLUE JASMINE udgives på DVD, Blu-ray og On-Demand torsdag d. 16/01-2014.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden