Captain America: The First Avenger

2011 var et sløvt filmår for blockbustersæsonen. De eneste film som overraskede mig var ”X-Men – First Class” og ”Abernes Planet – Oprindelsen”. Resten af sæsonen bød enten på horrible oplevelser såsom ”Pirates of the Caribbean – I Ukendt Farvand”, ”Green Lantern” og ”Transformers 3 – Dark of the Moon” eller middelmådige film såsom ”Thor”, ”Fast Five” og ”Cowboys and Aliens”.  Nu er ”Captain America” landet på Blu-ray og DVD herhjemme og selvom den langt fra er et af blockbustersæsonens højdepunkter, så slipper den da alligevel hæderligt nok fra det til at kunne underholde på en fredag aften.

Da den splejsede Steve Rogers (Chris Evans) erklæres uegnet til det amerikanske militær under 2. verdenskrig, må han mod sin egen vilje droppe kampen mod nazisterne. Men håbet melder sig i form af et tophemmeligt forskningsprogram, der forvandler ham til supersoldaten Captain America, udstyret med et særdeles effektivt skjold. Da onde kræfter lurer i horisonten og truer planeten, må Captain America tage kampen op mod organisationen HYDRA, som styres af den onde Red Skull (Hugo Weaving).

Instruktøren Joe Johnston har tidligere arbejdet med superhelte i perioden under 2. verdenskrig, da han i 1991 instruerede den oversete ”The Rocketeer”. Det er tydeligt at han har fået meget lærdom med på vejen fra den produktion, for hvert eneste billede der dukker op på skærmen er troværdigt som bare pokker. Man er ikke et eneste sekund i tvivl om, at man rent faktisk befinder sig i starten af 1940’erne. Det er rart at overvære en superheltefilm som finder sted under andre omgivelser og også gør brug af en helt anden form for teknologi end fx den topmoderne ”Iron Man”.

”Captain America” er flot at se på og er bestemt en velproduceret film på de fleste punkter. Ifølge ekstramaterialet er folkene bag filmens specialeffekter yderst tilfredse med deres arbejde og det er også forståeligt nok til en vis grad, men der er alligevel nogle få ting som jeg personligt havde svært ved at acceptere. Inden Steve Rogers bliver den pumpede Captain America er han en lille splejs og det er gjort ved hjælp af CGI. Det fungerer pinligt utroværdigt med det evigt gyngende hoved (omgivet af tydelig edge-feather) på den fuldstændig forkert proportionerede krop. Hugo Weaving giver en god præstation som filmens skurk – Red Skull – og han formår da også, at give karakteren en skræmmende personlighed. Desværre falder det til jorden, når han halvvejs inde i filmen smider sin ”menneskemaske” og præsenterer os for hans virkelige look som mest af alt fremstår upassende morsomt. Masken er uskræmmende og ser uhyre falsk ud. Specialeffekter er naturligvis ikke det der skal til, for at gøre en film god, men med et budget på 140 millioner dollars bør det simpelthen se bedre ud.

I bund og grund er ”Captain America” en meget middelmådig oplevelse. Den er uden tvivl bedre end ”Daredevil”, ”Fantastic Four” og ”Elektra”, men den når hverken ”The Dark Knight”, ”Iron Man” eller ”Spiderman” til sokkeholderne. Det kunne måske skyldes at Captain America simpelthen ikke er en særlig spændende superhelt i forhold til de allerbedste af slagsen. Selvom karakteren ikke er helt ukendt, så har han slet ikke den samme status som fx Batman, Spiderman eller Iron Man og det er der jo nok en grund til – simpelthen fordi han hverken er lige så spændende, interessant og cool. Ikke at det er Chris Evans skyld – han gør såmænd et godt arbejde i hovedrollen – men han har bare ikke så vanvittigt meget at arbejde med. Når rulleteksterne er løbet hen over skærmen er der ikke meget eftertanke, men heldigvis indeholder filmen nok larmende action, flyvende menneskekroppe og kæmpeeksplosioner til at gøre de fleste tilfredse så længe showet er kørende.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i 1080p HD Widescreen (2.40:1). Billedsiden har et vidunderligt look. Grynniveauet er altid helt tilpas og hverken edge-enchancement eller udtværing forekommer. Derudover er transferet knivskarpt og detaljerigdommen er enorm.

Lydformatet er præsenteret i Digital Dolby 5. 1. Lyden fungerer mindst lige så godt som filmens transfer. Replikkerne kommer klokkeklart igennem og musikken folder sig ud i samtlige højtalere med bravur uden at overdøve lydsidens andre elementer.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af ”Captain America” indeholder en god bunke ekstramateriale samt en DVD-udgivelse af filmen. Disken indeholder hele 7 velproducerede minidokumentarer som giver et godt indblik i filmens skabelse. De består af: ”Outfiting a Hero”, tilpasningen af Captain Americas’ kostume og våben, ”Howling Commandos”, en hurtig gennemgang af Captain Americas’ medhjælpere, ”Heightened Technology”, et indblik i hvor udfordrende det var, at få filmens teknologi til at virke realistisk når hele balladen som sagt finder sted under 2. verdenskrig, ”The Transformation”, en gennemgang af Steve Rogers transformation fra den lille splejs til den mægtige Captain America, ”Behind the Skull”, tilpasningen af Red Skulls’ design og udseende, ”Captain Americas’ Origin”, nogle ord fra skaberen bag de originale tegneserier Joe Simon og ”The Assembly Begins”, nogle klip fra den kommende ”The Avengers”. Derefter indeholder udgaven den spøjse – men meget morsomme – kortfilm ”A funny thing happened on the way to Thors’ hammer” med karakteren Agent Coulson fra ”Iron Man” og ”Thor”. Til sidst medfølger der også et kommentarspor med blandt andet Joe Johnston, 4 ligegyldige slettede scener og en masse trailers. Det hele er undertekstet på dansk.

Konklusion

”Captain America” er hverken dårlig eller særlig vellykket. Det er fin popcornsunderholdning og hvis man går ind til den uden alt for høje forventninger, så vil de fleste nok ikke blive skuffede. Alligevel må man sande at hverken ”Captain America” eller ”Thor” formåede at nærme sig samme niveau som ”Iron Man”, men det bliver alligevel spændende at se, når de tørner sig sammen mod Loke i den kommende ”The Avengers”. Forhåbentlig får Chris Evans lov til at slå lidt hårdere igennem som Captain America til den tid. Selvom filmen ikke er helt i top, så er udgivelsen det i hvert fald. Der bydes på en god omgang ekstramateriale og billed- og lydsiden er helt i top. Derfor ender selve skiven på 4 stjerner.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden