Lad mig få det sagt med det samme: ”Blackhat” er en elendig film. Jeg ville som regel gemme den slags sætninger til slutningen af anmeldelsen, men jeg er ligeglad. På samme måde som hele filmholdet bag denne film var ligeglad under produktionen. Hvordan kunne det gå så galt?! I følge IMDb.com har Michael Mann, manden bag 6-stjernede mesterværker som ”Heat”, ”The Insider” og ”Collateral”, instrueret ”Blackhat”. Det er svært at tro, men den er vidst god nok. Foran kameraet har vi bl.a. Chris ”Thor” Hemsworth, Viola Davis og John Ortiz – alle sammen dygtige skuespiller. Filmen har endda et interessant plot, så at den ikke minimum er middelmådig, er mig i sandhed en gåde.
I ”Blackhat” løslades den fængslede hacker Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth) på den betingelse, at han vil samarbejde med de amerikanske og kinesiske myndigheder om at fange et netværk af cyber-kriminelle. Den mystiske organisation udøver brutal terror uden at efterlade det mindste spor eller så meget som skyggen af et motiv. Jagten kaster snart Hathaway og hans nye makker, Chen Lien (Wei Tang) ud i et farligt spil katten efter musen, der fører holdet til Chicago til Los Angeles over Hong Kong og Jakarta.
Lyder det måske ikke ganske spændende? Under andre omstændigheder kunne vi måske have haft en ganske solid hacking-thriller, men det er bestemt ikke tilfældet med ”Blackhat”. Jeg kan ikke prale af at have set alle film som er udkommet i 2015, men jeg har trods alt set en del, og dette er uden tvivl den værste indtil videre. Den er simpelthen så uinteressant og ligegyldig. Historien er simpel, men alligevel sidder man konstant med et spørgsmålstegn over hovedet og tænker ”hvad foregår der egentlig her?” Det er såmænd altid rart med film som ikke serverer det hele på et sølvfad. Det føles godt at blive udfordret en gang i mellem, men så skal det hele sørme også gå op i en højere enhed. ”Blackhat” er forvirrende bare for at være forvirrende.
Filmens første scene er også den bedste. Her tager kameraet publikum med ind i en computer som er i gang med at blive hacket. Det føles fuldstændig som at sidde på forreste række i en hæsblæsende forlystelse, og scenen minder meget om kameraarbejdet i ”Fight Club”. Desværre stopper sammenligningerne så snart vi bliver introduceret til karaktererne i filmen. Hemsworth er en ganske solid skuespiller, men hans karakterer er simpelthen så usympatisk, at man ligeglad med om han stadig lever når filmen er slut. Filmen understreger gang på gang, at han er en dygtig hacker, men det er simpelthen ikke nok. Hans affære med kollegaen er komplet uinteressant og kemien mellem skuespillerne er ikke til stede. Man kunne så have håbet på at actionscenerne i det mindste var underholdende, men det er desværre ikke tilfældet. Filmen varer over 2 timer (hvorfor?!) og det meste af tiden bliver der snakket og snakket og snakket… og snakket lidt mere. I ny og næ får vi en actionscene smidt i hovedet, men de er på ingen måde værd at skrive hjem om. Det er faktisk nogle af de mest uinspirerede actionscener, jeg har set længe. Folk løber og der skydes lidt til højre og venstre i et par minutter. That’s it. Her er ingen spændende kameravinkler eller interessante klip; det hele serveres simpelthen på den kedeligste måde, man kunne forestille sig. Det ligner nærmest scener fra den ”actionfilm” jeg lavede med kammeraterne i gymnasiet… Og det er ikke en god ting.
”Blackhat” er som sagt en uduelig film, men jeg har alligevel svært ved at give den 1 stjerne; den er trods alt langt bedre end ”Epic Movie” og ”Vampires Suck”. Jovist, samtlige karakterer er enten omvandrende klichéer eller bare dårligt skrevet, men skuespillet er såmænd ikke dårligt. Filmen byder til tider på noget interessant kameraarbejde (som desværre ikke er til stede i actionscenerne) og det er også lækkert at se nogle billeder fra Hong Kong. Udover det er der ikke meget pænt, at sige om ”Blackhat”.
Billede og lyd:
Billedformatet er præsenteret i HD Widescreen 1080p. ”Blackhat” ser fantastisk ud i HD. I nærbillederne er detaljerigdommen slående og billedet har ofte et råt, men attraktivt look. Farverne er generelt kølige og nedtonede, men aldrig unaturlige og kontrasten sidder lige i skabet.
Lydformatet er præsenteret i DTS HD Master Audio 5. 1. Lydeffekterne leveres altid med den helt rette slagkraft, replikkerne er tydelige og filmens musik gengives klokkeklart.
Ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsen af ”Blackhat” indeholder 3 features ved navn ”The Cyber Threat”, ”On Location Around the World” og ”Creating Reality” og de varer sammenlagt ca. 40 minutter. Det er alt sammen meget velproduceret, men ellers ikke meget anderledes end man kunne have forventet.
Konklusion:
Lad for Guds skyld vær med at se ”Blackhat”. Du fortjener bedre. Mage til venstrehåndsarbejde skal man lede længe efter. Se i stedet en anden Michael Mann-film. Tro det eller ej: Manden bag denne film har rent faktisk lavet gode film. ”Blackhat” ser fremragende ud på Blu-ray og udgivelsen byder også på en pæn bunke ekstramateriale. Alligevel er der absolut ingen grund til at investere i denne katastrofe af en film.