Bille August er dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2015

Bille Augusts gribende drama ”Stille Hjerte” som både greb anmelderne, det hjemlige biografpublikum og de internationale filmfestivaler om hjerterne bliver årets danske kandidat til Nordisk Råds Filmpris.

I tæt kapløb med de nordiske instruktører, henholdsvis islandske Dagur Kári, norske Ole Giæver, svenske Mikael Marcimain og finske J.-P Valkeapää skal danske Bille August dyste om prisen på 350.000 kr., som deles ligeligt mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producent.

De danske nominerede er filmens instruktør Bille August, manuskriptforfatter Christian Torpe og producer Jesper Morthorst. Sammen står de bag det danske bidrag, som ifølge den nationale jury er: ”En mesterligt formet og perfekt spillet varmhjertet historie om en uforglemmelig weekend, hvor en familie må forholde sig til en mors ønske om at dø. I rendyrket nordisk tradition for at drive alle skeletter ud af skabet dissekerer filmen den måske vanskeligste af alle udfordringer i en familie, afskeden med et nært familiemedlem”.

Bille August, som er en af Danmarks mest prisvindende instruktører med bl.a. en Oscar, en Golden Globe og to Guldpalmer, modtog forleden en ærespris ved filmfestivalen i Haugesund for ”Stille Hjerte”. Filmen havde dansk biografpremiere i november 2014 og var en af biografårets helt store succeser, den modtog en Bodil for bedste film, en Bodil til Pilou Asbæk og Danica Curcic for bedste hovedrolle og ikke mindst en Bodil til Christian Torpe for Årets Filmmanuskript. Siden den danske premiere har også det svenske og norske biografpublikum haft mulighed for at se filmen i biograferne og om kort tid åbner filmen i Island.

Bille August er i øjeblikket i gang med at forberede sin næste spillefilm, ”55 Steps”, med Helena Bonham Carter og Vera Farmiga.

Fem kandidater – én vinder.
I alt fem film er nomineret og heraf skal en fælles nordisk jury pege på én vinder, som modtager Nordisk Råds Filmpris 2015, der uddeles den 27. oktober ved Nordisk Råds session i Harpa i Reykjavìk:

Finland: He ovat paenneet (They have escaped) af J.-P. Valkeapää(instruktion), J.-P. Valkeapää, Pilvi Peltola (manus), Aleksi Bardy (producer).
Island: Fúsi (Virgin Mountain) af Dagur Kári (instruktion, manus), Baltasar Kormákur, Agnes Johansen (producer).
Danmark: Stille Hjerte af Bille August (instruktion), Christian Torpe (manus), Jesper Morthorst (producer).
Norge: Mot naturen (Mod Naturen) af Ole Giæver (instruktion, manus), Maria Ekerhovd (producer)
Sverige: Gentlemen af Mikael Marcimain (instruktion), Klas Östergren(manus), Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg, Johannes Åhlund (producere)
Prisen som i år uddeles for 12. gang, er i alt fem gange tidligere blevet givet til danske film ”Drabet” (2005), ”Kunsten at græde i kor” (2007), ”Antichrist” (2009), ”Submarino” (2010) og senest til Thomas Vinterberg for filmen ”Jagten” (2013). Sidste år tilfaldt prisen den islandske film ”Om heste og mænd”.

Trailere

Finland: They Have Escaped
https://www.youtube.com/watch?v=axkwPs1TalA
Island: Virgin Mountain
https://vimeo.com/121145232
Danmark: Stille Hjerte
https://www.youtube.com/watch?v=c9wAvY2qFCQ
Norge: Mod Naturen
https://www.youtube.com/watch?v=phwL_ma280s
Sverige: Gentlemen
https://www.youtube.com/watch?v=0Pb9uA9x_4A

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden