Mars

”Mars: Sæson 1” er en tv-serie bestående af seks afsnit som strækker sig over 283 minutter. Serien er produceret af National Geographic og er baseret på Stephen Petraneks bog ”How We’ll Live on Mars” fra 2015. Desuden har en af vores bedste nulevende instruktører i form af Ron Howard også haft en finger med i spillet som producerer. For nyligt fik endnu en sæson grønt lys, så da ”Mars: Sæson 1” landede i min postkasse var jeg en anelse spændt. Året er 2033, og menneskehedens første bemandede mission til Mars skal til at udføres. Under nedstigningen i Mars atmosfære, opstår der imidlertid en fejl i rumfartøjet. ”Mars: Sæson 1” byder både på denne fiktive historie samt dokumentariske interviews fra virkeligheden, hvor nutidens bedste og klogeste hoveder (bl.a. Neil deGrasse Tyson, oh yeah!) fortæller, hvorfor livet på den ikoniske røde planet ikke længere bare er science-fiction.

Det er som om at science-fiction-genren har fået et boost her på det seneste. I 2013 fik vi ”Gravity”, i 2014 fik vi ”Interstellar” og i 2015 fik vi ”The Martian” og disse film havde alle sammen det tilfælles, at de fik flotte anmeldelser, indtjente kassen og vandt Oscarstatuetter. På trods af at ”Mars: Sæson 1” tager udgangspunkt i mange af de samme idéer og endda stiller mange af de samme spørgsmål som især ”Interstellar” gjorde, så er den ikke helt lige så vellykket. Christopher Nolan befinder sig nemlig ikke bag kameraet – det gør i stedet den knap så erfarne Everardo Gout, som ikke har andet end to afsnit af ”Banshee” samt et par kortfilm på sit CV. For selvom denne sæson er hamrende ambitiøs og til tider imponerer og underholder, så formår den aldrig helt at komme op i gear.

”Mars: Sæson 1” kommer skidt fra start med afsnittet ”Novo Mundo”, hvilket mange mennesker vist er enige i, da over en halv million mennesker ifølge TV by the Numbers ikke vendte tilbage for at se andet afsnit. Dette er egentlig lidt synd, for tv-serien bliver markant bedre fra og med andet afsnit. Selvom ”Mars: Sæson 1” tager fat i mange af de samme problematikker som vi tidligere har set i science-fiction-underholdning, så formår den alligevel at skille sig ud fra mængden ved at benytte sig af interviews fra den virkelige verden samt en fiktiv historie om menneskehedens besøg på Mars. Disse to fortællingsteknikker går fint hånd i hånd, hvor især interviewdelen formår at sætte gang i tankerne.

Den fiktive del af ”Mars: Sæson 1” er nogenlunde velfortalt og omgivelserne (som er filmet i henholdsvis Budapest og Marokko) ser hamrende ægte ud. Det meste af tiden var undertegnede fuldstændigt overbevist om, at vi befandt os på planeten Mars. Castet består primært af ukendte skuespillere, hvilket får hele balladen til at fremstå mindre Hollywood-agtigt end da vi fulgte Matt Damons kamp om overlevelse i ”The Martian” – det negative er så at skuespillet ikke altid lige overbevisende. ”Mars: Sæson 1” kan varmt anbefales hvis man kan lide at stille store spørgsmål omkring rummet, men har man ikke lige 283 minutter til rådighed, så se (eller gense) i stedet ”Interstellar” som både er kortere, bedre og i sidste ende også mere tankevækkende.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i 16:9 Widescreen. ”Mars: Sæson 1” ser fantastisk ud i HD. Mars fremstår i den grad ægte, detaljerigdommen er enorm fra start til slut, og kontrasten er superb. Skarpheden er også i top hele vejen igennem, og jeg bemærkede ingen glorier, banding, støj eller snavs. Et fremragende transfer.

Lydformatet er præsenteret i DTS HD – Master Audio 5. 1. Serien lyder lige så godt, som den ser ud. Replikkerne kommer klart igennem, og musikken folder sig med bravur ud i samtlige højtalere uden at overdøve lydsidens andre elementer.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af ”Mars: Sæson 1” indeholder hele seks interessante og velproducerede dokumentarer ved navn ”How to Survive on Mars”, ”How to Get to Mars”, ”Interviews with Cast and Crew”, ”Making of Mars”, ”Building the Sets” og “Before Mars – A Prequel”, som i den grad giver et spændende og dybdeborende indblik i skabelsen af serien.

Konklusion

”Mars: Sæson 1” kan varmt anbefales hvis man kan lide at stille store spørgsmål omkring rummet, men har man ikke lige 283 minutter til rådighed, så se (eller gense) i stedet ”Interstellar” som både er kortere, bedre og i sidste ende også mere tankevækkende. Blu-ray-udgivelsen indeholder en masse velproduceret ekstramateriale og tv-serien ser fantastisk ud i HD og lyder mindst lige så godt.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden