13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Med de fire ”Transformers”-film, har Michael Bay efterhånden gjort sig fortjent til en plads på min liste over de værste instruktører i nyere tid. Det er en skam, for han har op til flere gange bevist, at han egentlig godt kan. Det er bare sjældent, at han gider. ”The Rock” er en klassiker, ”The Island” var overraskende ambitiøs og ”Pain and Gain” var ganske morsom. Hvor lander ”13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi”? Tja, filmen er, ligesom alle hans andre film, langt fra perfekt, men den er faktisk ganske udmærket.

Året er 2012, datoen den 11. september, og vi er på 11-årsdagen for angrebene på World Trade Center i New York. Efter diktatoren Gadaffis fald er det nordafrikanske land endt i kaos, og en amerikansk diplomatisk delegation har til huse i et midlertidigt kompleks i Benghazi. Pludselig står området i flammer, og bevæbnede mænd stormer komplekset for at få kontrol over bygningerne. Seks tidligere elitesoldater, der indtil nu har fungeret som sikkerhedsrådgivere, får et nødråb fra diplomaterne, og snart er de den eneste redning.

13hours-4

“13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” lider af de samme problemer, som alle Bays film lider af. De hurtige klip, de mange eksplosioner, den overdrevne brug af slow-motion og de ekstraordinært dumme fjender. Disse ”virkemidler” virkede muligvis engang, men de dage er for længst ovre. Filmen, som er baseret på virkelige hændelser, undgår stort set alle de politiske aspekter, og går direkte til actionsekvenserne. Er man helst fri for at få underholdningen spoleret af dybdeborende refleksioner, fakta og nuancer, så skal Bay dog nok sørge for, at man er i godt selskab. “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” er nem at kritisere, men underholdningsværdien er høj – det må man give ham.

Har man set ”The Office” kan man højst sandsynligt genkende John Krasinski, som her leverer en overraskende nuanceret præstation, men udover ham består resten af filmen af ukendte ansigter, hvilket er en befrielse. Med alle de penge Bay tjener på ”Transformers”-filmene, er jeg ikke i tvivl om, at han kunne have spækket “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” til med kendte ansigter, men i stedet har han valgt, at gøre brug af ukendte skuespillere, hvilket hjælper til at gøre filmen en tand mere menneskelig og ægte. Med en spilletid på næsten 2½ time føles hele showet en anelse langtrukkent, men det er slet ikke så slemt, som man kunne frygte. Det ville være forfriskende, hvis Bay havde benyttet sig af nogle andre virkemidler, men actionsekvenserne er stadig underholdende som bare pokker og henimod slutningen tog jeg mig selv i, at krydse fingre for de seks soldater. Det er muligvis første gang nogensinde, at jeg rent faktisk har følt noget for karaktererne i en Bay-film. Thumbs up, Michael Bay! Drop ”Transformers 5” og fortsæt i dette spor – så skal du nok lave et mesterværk en dag.

Left to right: David Denman plays Dave "Boon" Benton, John Krasinski plays Jack Silva, Pablo Schreiber plays Kris "Tanto" Paronto and Max Martini plays Mark "Oz" Geist in 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi from Paramount Pictures and 3 Arts Entertainment / Bay Films in theatres January 15, 2016.

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i Widescreen (2.40:1) HD 1080p. “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” ser fremragende ud på Blu-ray. Detaljerigdommen er overvældende – selv i de dunkleste scener og i billedsidens mørkeste afkroge. Skarpheden sidder altid lige i skabet, og små, visuelle detaljer som skuespillernes rynker, skægstubbe og porer fremstår tydeligt. Sådan!

Lydformatet er præsenteret i Dolby Digital 5,1 – Dolby Atmos. Den auditive atmosfære er fuldkommen fantastisk – der foregår altid noget i samtlige højtalere, men man føler sig aldrig overdynget med unødvendige lydeffekter. Hver eneste replik er klokkeklar og støj forekommer aldrig.

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” indeholder tre velproducerede dokumentarer, ”For the Record: Finding the Truth Amid the Noise”, ”Uncovering Benghazi’s Secret Soldiers” og “Preparing for Battle: Behind the Scenes of 13 Hours”, som alle sammen giver et godt indblik i skabelsen af filmen samt en masse information om hvad der egentlig skete tilbage i 2012.

13hours-1

Konklusion

Omsider en udmærket film fra Michael Bay. Selv om “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” lider af nogle klassiske problemer, så er det stadig solid underholdning, som formentlig vil tilfredsstille de fleste. Filmen ser fantastisk ud i HD og lyder mindst lige så godt og ekstramaterialet er spændende og velproduceret.

Seneste Nyheder

Mere fra filmens verden